Autoritățile iau în calcul comercializarea vaccinului antigripal în farmacii
Social 21 octombrie 2020, 20:09 | 1441

Autoritățile iau în calcul comercializarea vaccinului antigripal în farmacii, chiar dacă un ordin din 2005 al Ministerului Sănătății împiedică acest lucru. Directorul Agenției Medicamentului afirmă că restricția poate fi anulată printr-un alt ordin. Potrivit lui Eremei Priseajniuc, comercializarea vaccinurilor antigripale în farmacii ar ușura viața multor oameni.

EREMEI PRISEAJNIUC, director Agenția medicamentului și dispozitivelor medicale.: "Unul din aspectele de bază ar fi accesibilitatea populației din alte raioane la vaccin, fiindcă tot ce se referă la administrarea vaccinului celor care nu se încadrează în grupul de risc, practic toată concentrarea este la nivel de clinici private din Chișinău. Nu poate o clinică privată să acopere 95% populație cu vaccin antigripal."

Un argument în favoarea comercializării ar fi prețul vaccinului, spune Eremei Priseajniuc.

EREMEI PRISEAJNIUC, director Agenția medicamentului și dispozitivelor medicale: "El ar fi un preț care ar fi unul mult mai mic decât cel al serviciilor de imunizare oferite de clinicile private, în acest sens, putem lua exemplul României, în care un vaccin antigripal este comercializat la prețul de 50-55 roni, ceea ce ar presupune un preț în jur de 200-250 de lei în farmacii deja."

Vaccinul antigripal este administrat gratuit persoanelor, care se află în grupul de risc.

ELENA NICOLAEV, medic de familie: "Pentru vaccinare anul acesta sunt preconizate toate persoanele care se află în grupul de risc, dintre care fac parte pacienții care suferă de diabet zaharat, cei cu patologii cardiovasculare pacienții cu patologii ale aparatului respirator, copii cu vârsta mai mare de 3 ani, femeile gravide și lucrătorii medicali."

Pentru a se proteja în perioada rece a anului, mulți oameni spun că sunt gata să cumpere vaccinul, iar alții - nu.

Vaccinul antigripal lipsește, deocamdată, și în clinicile private. Doar în una dintre ele am găsit un vaccin, cu 500 de lei doza. Până la ora editării, reprezentanții Ministerului Sănătății nu ne-au răspuns la apel pentru a comenta situația.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie