Datoria Moldovagaz, peste 6 miliarde de dolari
Economic 30 aprilie 2019, 17:46 | 3298

Datoria companiei Moldovagaz faţă de Gazprom a ajuns la cifra record de 6,2 miliarde de dolari. Raportul financiar anual al gigantului rus arată că doar în 2018, datoria Moldovagaz față de Gazprom s-a majorat cu peste 320 de milioane de dolari.

În raportul său, Gazprom menționează că peste 90 la sută din datoria Moldovagaz a fost acumulată de regiunea transnistreană, care din anul 2006 nu achită niciun ban pentru metanul livrat de Rusia. În acelaşi document, citat de Mold-Street.com, se arată că pe parcursul anului trecut, valoarea achiziţiilor de gaze de către Moldovagaz s-a majorat cu circa 35% şi a ajuns la 423,5 milioane de dolari, ceea ce denotă faptul că regiunea transnistreană a consumat şi în 2018 cea mai mare parte din gazele naturale, importate de Moldovagaz. Totodată, importurile mai mari de metan faţă de anul 2017 par să aibă legătură directă cu producerea de criptovalută, afacere lansată anul trecut de regimul de la Tiraspol. În februarie 2018, Jurnal TV a publicat în exclusivitate documente despre proporţiile schemei de mining, care presupune un consum uriaş de curent electric care, la rândul său, este produs ce centrala de la Cuciurgan care activează pe bază de gaze naturale. Jurnal TV a arătat că o mare parte din aparatajul necesar producerii de criptovalută a trecut prin vama Republicii Moldova. Recent, o nouă investigaţie jurnalistică a scos la iveală faptul că cele zece ferme de mining din regiunea transnistreană consumă un volum de curent electric, cât toate blocurile din Chişinău. Mai mult, expertul în energetică Sergiu Tofilat a declarat că datoria Moldovagaz faţă de Gazprom se ridică, de fapt, la 7,3 miliarde de dolari, iar Republica Moldova nu dispune nici pe departe de resurse pentru a o achita.

Administrația Moldovagaz a declarat anterior că datoriile pretinse de Gazprom sunt acumulate de Tiraspoltransgaz și că nu are posibilitatea de a influența Tiraspol-ul să achite pentru consumul de metan din stânga Nistrului.

Opinia ta contează. Comentează!