Ciocoi: Grăsimea de bursuc a fost depistată în sacul diplomatic sigilat
Politic 7 mai 2021, 19:48 | 2266

Contrabanda cu mașina Ambasadei Republicii Moldova la Moscova nu s-a încheiat după episodul cu anabolizantele și rechemarea ambasadorului Neguța. De data aceasta, în același microbuz, care venea din Rusia, a fost descoperită untură de bursuc de rasă din taigaua rusească - un produs scump, folosit în tratamentul plămânilor și inimii. Ofițerii SIS au depistat pe 22 aprilie grăsimea într-un sac diplomatic sigilat, destinat pentru scrisori și acte. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a oferit detalii despre acest caz aseară, în emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

VITALIE CĂLUGĂREANU, prezentatorul emisiunii Cabinetul din Umbră - AURELIU CIOCOI, premier interimar: "-Noi avem informații că pe data de 22 aprilie un cargou diplomatic, o mașină IVECO a Ambasadei. -Pare-mi-se e același microbuz. -Deci se întâmplă în continuare de data asta se face contrabandă cu grăsime de bursuc. -Explic ce se întâmplă. Transportul acesta a fost autorizat pentru că revenea cineva din misiune și urma să aducă lucrurile personale. Acest lucru se acceptă. Colegii care revin din misiune sunt scutiți de toate taxele vamale la introducerea bunurilor personale înapoi în Republica Moldova. Lucrul neplăcut însă, cu această poveste cu grăsime de bursuc este că a fost depistată în sacul diplomatic sigilat. Și noi am rămas perplecși când s-a văzut ce s-a trimis de la Moscova pentru cineva de la Chișinău în sacul diplomatic."

Premierul interimar susține că în sacul diplomatic trebuie să se afle exclusiv scrisori, note informative și corespondențe diplomatice și nicidecum alte obiecte. Ciocoi a spus că acest caz este investigat de organele de drept, deoarece sigiliul se rupe exclusiv în cabinetul Cancelariei Ministerului de Externe.

AURELIU CIOCOI, premier interimar: "Noi am solicitat explicații, nu sunt gata acum să vă spun dacă și s-a răspuns. În mod normal trebuie să fie răspunsul din partea colegului care a transmis acest pachet cu grăsime de bursuc. Recunosc, m-a umflat râsul când am aflat. -De ce? E scump."

Pe site-urile specializate din Republica Moldova, untura de bursuc este vândută cu 350 de lei pentru 100 ml (mililitri). Asta înseamnă că un kilogram de untură de bursuc costă peste 3.500 de lei. În legătură cu depistarea unturii de bursuc în mașina Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, Jurnal TV a solicitat Ministerului de Externe detalii despre răspunsul oferit centralei de ambasadorul Moldovei la Moscova, Vladimir Golovatiuc.

PRECIZĂRILE MINISTERULUI DE EXTERNE: "Untura de bursuc, în cantitatea de trei ampule cu o greutate totală de 750 grame și a cărei cost se ridică la aproximativ 20 de EUR a fost procurată de către un fost colaborator al Ambasadei și era destinată pentru uz personal, pentru tratarea unui membru al familiei acestuia. Pachetul respectiv a fost autorizat de către șeful misiunii diplomatice cu titlu de excepție din considerente umanitare. În acest context, MAEIE respinge alegațiile potrivit căruia produsul intens mediatizat ar aparține unui „circuit ilicit de bunuri”."

Pe 5 decembrie, la Vama Palanca, într-un microbuz cu plăcuțe diplomatice au fost depistate 360 kg de anabolizante în valoare de peste 100 de mii de euro. Ministerul de Externe a anunțat că mașina se afla în gestiunea Ambasadei Republicii Moldova în Rusia. Pe această cauză a fost deschis dosar penal, iar fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, a fost rechemat și cercetat penal.

Opinia ta contează. Comentează!