Image-Description
Naftogaz avertizează: „Prețul frățesc, oferit cu reducere” de Gazprom, o înșelătorie politică a Rusiei
Economic 10 septembrie 2019, 13:57 | 3770

Compania „Naftogaz Ucraina” consideră înșelătoare oferta de reducere a prețului la gazele naturale pentru Republica Moldova, anunțată de președinte Igor Dodon după întâlnirea cu liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Ucraina a parcurs deja un drum lung, când interesele statului au fost înlocuite cu reduceri și promisiuni ciudate, avertizează Naftogaz pe pagina sa de Facebook.

„Acum cinci ani, noi ne-am demonstrat nouă, Europei și Rusiei că putem să asigurăm țara cu gaze fără "Gazprom", fără politică și chiar să economisim. Astăzi, Moldova poate profita de oportunitățile pentru care noi am luptat atât de mult în 2014-2015”, subliniază principalul distribuitor de petrol și gaze din Ucraina.

„Naftogaz” subliniază că Rusia, „ca un marketolog politic experimentat”, oferă din nou o reducere iluzorie.

„Matematica simplă spune că, dacă Moldova ar cumpăra acum gaze din Slovacia și l-ar transporta prin Ucraina, prețul la intrare ar fi de aproximativ 190 de dolari (pentru 1000 de metri cubi – n.red.). În același timp, "prețul frățesc, oferit cu reducere" de la "Gazprom" – 237 de dolari, este cu 20% mai mare decât prețul de piață disponibil pentru Moldova", explică „Naftogaz”.

De aceeași părere este și șeful companiei „Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina”, Serghei Makogon, care a calculat că, „dacă din prețul oferit de "Gazprom" este scos transportul până în Slovacia și înapoi, atunci prețul gazelor rusești în Moldova ar trebui să fie acum de aproximativ 110-120 de dolari, adică de două ori mai puțin decât cel actual”.

„O asemenea matematică ar trebui să determine Guvernul de la Chișinău să tragă anumite concluzii”, spune Makogon, citat de INFOTAG.

Amintim că, în iunie, operatorul ucrainean de gaze naturale ”Ukrtransgaz” a transmis Guvernului R.Moldova o ofertă de import de gaze direct din UE, fără participarea gigantului rus Gazprom. De asemenea, ”Ukrtransgaz” anunța că este gata să ofere R.Moldova depozitele sale subterane pentru a stoca volumele de gaze necesare pentru sezonul rece 2019-2020.

Opinia ta contează. Comentează!