Expoziția ”Bijuteriile Jocului” a fost inaugurată cu ocazia aniversării a 75-a de la fondarea colectivului de dans
Cultură 21 august 2020, 20:26 | 1978

Costumele scenice create pentru cele mai renumite suite de dansuri ale Baletului național ”Joc” au fost expuse, în premieră, în incinta Muzeului de Istorie a orașului Chișinău. Expoziția ”Bijuteriile Jocului” a fost inaugurată cu prilejul împlinirii a 75 ani de la fondarea celebrului colectiv de dans. La muzeu mai puteți găsi și fotografii din arhiva trupei.

La expoziție sunt expuse costume din suitele coregrafice, care reflectă diversitatea paletei folclorice a dansurilor, precum cel moldovenesc, bulgăresc, din Țara Oașului, din zona Bucovinei, a Transilvaniei, la rând cu cele ucrainean și maghiar.

ALIONA STRÂMBEANU, director al Baletului Național JOC: "Acesta este costumul al fetei și al băiețelului din dansul Sărbătoreasca.Dansul are marama, deci ea este caracteristică pentru zona de sud a României."

Costumele sunt foarte costisitoare. Unul poate să ajungă și la o mie de euro.

ALIONA STRÂMBEANU, director al Baletului Național JOC: "Acestea sunt imagini din suita de dansuri ucrainene Transcarpatia. Această suită a fost realizată de către Valentin Mihailov, unul din marii coregrafi de la Moscova. Este o suită care se bucură de mare succes, este de o spectaculozitate și o frumusețe absolut unică."

La expoziție sunt expuse costumele, care au înfrumusețat zece dansuri.

ALIONA STRÂMBEANU, director al Baletului Național JOC: "Aici sunt doar o parte din colecția de costume noi avem peste trei mii de unități pentru că în Joc pe parcursul istoriei sale s-au montat peste 80 de dansuri."

Acest eveniment face parte din Programul Național dedicat celor 75 ani de la fondarea Baletului Național JOC, ce include mai multe activități și este realizat în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Direcția Cultură a municipiului Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!