Prețurile la benzina A95 și la motorina standard au coborât cu mai puțin de 40 de bani per litru
Economic 2 iulie 2021, 19:31 | 1628

Una caldă, alta rece. Benzina și motorina s-au ieftinit astăzi. În schimb, s-a scumpit gazul lichefiat.

După mai bine de jumătate de an de scumpiri consecutive, companiile petroliere au procedat la ieftinirii nesemnificative. Prețul benzinei A95 și a motorinei standard a coborât astăzi cu mai puțin de 40 de bani per litru. În schimb, s-a scumpit gazul lichefiat, cu 40 de bani. Se întâmplă după ce ieri a intrat în vigoare noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la carburanți, aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Astfel, benzina costă, în medie, 20 de lei sau puțin peste 20 de lei, iar motorina - între 16 lei și 33 de bani și 16 lei și 38 de bani. Experții prezic că noua metodologie stabilită de ANRE generează riscuri în sensul monopolizării pieței prin lichidarea micilor petroliști. Ce riscuri ne mai așteaptă pe piața carburanților după alegerile parlamentare, aflați din reportajul ce urmează.

Stațiile de alimentare cu carburanți au afișat astăzi noile prețuri. Astfel, benzina costă, în medie, 20 de lei sau puțin peste 20 de lei, iar motorina - între 16 lei și 33 de bani și 16 lei și 38 de bani. Este o ieftinire de mai puțin de 40 de bani per litru. Gazul lichefiat s-a scumpit însă, cu 40 de bani și a ajuns la 11 lei și 33 de bani. Companiile petroliere s-au arătat nemulțumite de noua metodologie de calcul și au anunțat că nu-și vor putea acoperi cheltuielile. Expertul economic, Veaceslav Ioniță, spune că piața produselor petroliere a fost mereu una neechilibrată în Moldova pentru că a dus lipsă de corectitudine. Mai mult, el notează că noua metodologie stabilită de ANRE generează riscuri în sensul monopolizării pieței prin lichidarea micilor petroliști, dispariția stațiilor PECO din zonele izolate și anularea reducerilor comerciale pentru agricultori.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Se va instaura un monopol în Republica Moldova. Datorită acestor prețuri care au fost acum fixate de ANRE, marile companii își pot permite să treacă de alegeri. Pentru că vom avea alegeri săptămâna viitoare și, după aceasta, va trebui ceva de făcut. După alegeri vom avea o explozie a prețurilor. Asta deja mi-i clar. Ceea ce s-a făcut acum numai nu e ordine pe piața produselor petroliere. În schimb, micile companii vor dispărea."

Pe piaţa internaţională, preţul petrolului marca Brent continuă să crească şi se menţine, în ultimele zile, la cotaţii de 75-76 de dolari barilul. Pe de altă parte, atunci când petrolul s-a ieftinit la bursele internaționale, prețurile afișate de benzinăriile din Moldova nu au scăzut semnificativ. De la finele anului trecut, litrul de benzină și motorină s-a scumpit în Moldova cu peste 5 lei.

Opinia ta contează. Comentează!