Dmitro Kuleba a cerut țărilor Uniunii Europene și G7 să nu mai elibereze vizele cetățenilor ruși
Externe 12 august 2022, 20:37 | 383

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Uniunii Europene și G7 să nu mai elibereze vizele cetățenilor ruși. În cadrul unei conferințe de presă online, oficialul de la Kiev i-a dat o replică lui Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, care s-a arătat sceptic față de o interdicție pentru rușii care vor să ajungă în țările occidentale.

DMITRO KULEBA, ministru de externe al Ucrainei: "Majoritatea rușilor susțin agresiunea împotriva Ucrainei, susține crimele de război și asasinatele, dar și confiscarea pământului străin. Prin urmare, privarea lor de dreptul de a trece frontierele internaționale este destul de logic până când ei vor învăța să le respecte."

În acest context, Kuleba a spus că majoritatea ruşilor susţine războiul pornit împotriva Ucrainei.

DMITRO KULEBA, ministru de externe al Ucrainei: "Nu acceptăm argumentul că o astfel de mișcare ar limita posibilitatea de a pleca pentru cei care nu susțin regimul Putin. Oamenii care sunt persecutați vor avea întotdeauna opțiunea de azil politic. Dar turiștii ruși în tricouri cu URSS și Z, și toți ceilalți ca ei nu ar trebui să stea pe plajele, în magazinele și restaurantele străine, în timp ce țara lor duce un război sângeros și agresiv în Europa."

Oficialul de la Kiev a salutat decizia parlamentului leton, care a recunoscut că violențele Rusiei împotriva civililor din Ucraina și din alte părți sunt acte de terorism și că Rusia însăși este un stat care sprijină terorismul. În declarație se face apel la statele UE să suspende imediat turismul și să limiteze eliberarea de vize de intrare pentru cetățenii ruși și belaruși.

DMITRO KULEBA, ministru de externe al Ucrainei: "Recunoașterea viitoare a Rusiei ca stat sponsor al terorismului o va izola de lume, va reduce cortina de fier a sancțiunilor și va contribui în mod semnificativ la menținerea păcii și securității internaționale. Prin urmare, acest pas trebuie făcut cât mai curând posibil pentru stabilitatea globală."

Ministrul de Externe de la Tallinn a anunțat că de pe 18 august va interzice intrarea în țară a cetățenilor ruși cu viză Schengen emisă de Estonia. Săptămâna aceasta, într-un interviu pentru ”The Washington Post”, președintele Volodimir Zelenski a declarat că singura modalitate de a împiedica Rusia să mai rupă din teritoriul Ucrainei este ca Vestul să le interzică rușilor să viziteze țările occidentale. "Până își schimbă filozofia, rușii ar trebui să trăiască în propria lume", susține Zelenski.

Opinia ta contează. Comentează!