Acord fără precedent semnat cu UE
Politic 9 mai 2023, 19:52 | 767

Republica Moldova a devenit primul stat din afara blocului comunitar acceptat în Mecanismul pentru Interconectarea Europei, cel mai important instrument pentru proiectele de infrastructură din Uniunea Europeană. Acordul de asociere a fost semnat astăzi la Chișinău de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, și comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. La viitorul apel, din toamnă, de 2,5 miliarde de euro, Republica Moldova ar putea să aibă proiecte din acest mecanism, a subliniat Adina Vălean.

ADINA VĂLEAN, comisar European pentru Transporturi: "Din momentul ratificării acestui acord semnat astăzi, Republica Moldova va putea accesa fonduri pentru infrastructura de transport, energie și digitală, așa cum a menționat și domnul prim-ministru, alături de statele membre ale Uniunii Europene. Calea ferată, poduri, conexiuni cu România, rețele de energie, toate, atât de necesare Moldovei, sunt finanțabile prin acest mecanism."

Prin acest mecanism, Republica Moldova va accesa mai eficient fonduri necesare pentru interconectarea pe trei infrastructuri: transport, energetică și digitală, potrivit prim-ministrului Dorin Recean.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Cetățenii Republicii Moldova, mediul de afaceri, vor avea o infrastructură mai bună, mai mobilă, pentru ca să putem să avem schimburile sociale mai eficiente, de o amploare cât mai mare. Asta înseamnă că comerțul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană va crește, exporturile la fel vor crește, schimburile comerciale, de asemenea vor crește. Asta nu înseamnă altceva decât mai multe locuri de muncă, salarii mai bune și prosperitate."

Tot astăzi, au fost semnate trei acorduri privind construcția a trei poduri peste Prut, Sculeni - Sculeni, Leușeni - Albița și Cahul - Oancea.

Opinia ta contează. Comentează!