Image-Description
România, principala destinație a mărfurilor din Transnistria în ultimii patru ani (GRAFIC)
Economic 23 noiembrie 2019, 10:23 | 4500

România se menține de patru ani pe prima poziție în topul țărilor în care ajung mărfurile livrate de regiunea transnistreană.

Rusia a deținut poziția de lider timp de 25 de ani, dar, începând cu anul 2015, a coborât pe locul trei, fiind depășită de România și Ucraina, notează expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

„Din calcule am exclus mărfurile vândute în dreapta Nistrului, care reprezintă aproximativ 40% din toate vânzările din Stânga Nistrului înafara regiunii. Astfel din Stânga Nistrului în ultimii 4 ani de zile au fost exportate mărfuri în valoare de 1,44 miliarde USD. Aici trebuie să mai adăugăm și alte 908 milioane USD mărfuri vândute în Dreapta Nistrului. Din toate aceste mărfuri 25,4 % au avut ca destinație România, fapt care plasează România ca destinația numărul UNU pentru mărfurile din Stânga Nistrului”, a menționat expertul

Destinația exporturilor din Transnistria
Exporturile cumulative din Transnistria

Astfel, potrivit lui Veaceslav Ioniță, România a salvat exporturile din stânga Nistrului de la prăbușire, după ce companiile din regiunea separatistă au pierdut piața din Rusia.

Opinia ta contează. Comentează!