”Energocom” a prelungit contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru încă o lună
Economic 1 iunie 2022, 19:24 | 974

Pe ultima sută de metri, compania de stat ”Energocom” a prelungit contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru încă o lună. Despre aceasta a anunțat aseară ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu. Asta în condițiile în care ieri a expirat contractul cu centrala din stânga Nistrului, iar prelungirea acestuia pentru luna iunie era incertă. Concomitent cu această înțelegere, Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit, tot cu o lună, autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a comunicat că ”Energocom” a prelungit contractul cu Centrala de la Cuciurgan pentru încă o lună, la prețul de 59.9 dolari pentru un MWh. Centrala din stânga Nistrului livrează însă doar 70% din necesarul de curent al Republicii Moldova. Așa că, potrivit lui Spânu, ”Energocom” va mai semna un contract de furnizare a 30% din necesar cu ”EnergoAtom”, o companie de stat din Ucraina. Astfel, prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65 de dolari pentru un MWh. De notat că prețul mediu de import al curentului în luna mai a fost de 66,7 dolari pentru un MWh, cu aproape doi dolari mai mare decât va fi în luna iunie.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Suplimentar, de pe 1 iunie, intră în vigoare Regulile pieței energiei electrice. Ne aliniem la practicile europene în ceea ce privește organizarea pieței angro de energie electrică. După multe amânări, astăzi, putem spune că ne apropiem de standardele europene în acest sector."

Cu puțin timp înainte de anunțul lui Andrei Spânu privind prelungirea contractului cu Centrala de la Cuciurgan, Comisia pentru Situații Excepționale a publicat pe site-ul Guvernului decizia privind prelungirea, cu o lună, a termenului de valabilitate a Autorizației de mediu eliberată pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița. În decizia CSE se menționează că uzina trebuie să implementeze recomandările primite anterior din partea Agenției de Mediu. Anterior, autoritățile au recunoscut că decizia privind prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina de la Râbnița a fost luată în schimbul menținerii prețului la curent livrat de Centrala de la Cuciurgan. Uzina Metalurgică are nevoie de această autorizație de mediu pentru a putea primi fier vechi din statele UE.

Opinia ta contează. Comentează!