Georgienii denunță un proiect rusesc
Externe 10 aprilie 2024, 19:45 | 260

Aproximativ 8.000 de persoane au manifestat ieri la Tbilisi, capitala Georgiei, împotriva planului guvernului de a reintroduce un proiect de lege controversat privind „agenţii străini”, care a declanşat proteste pe scară largă în 2023, relatează AFP. Proiectul, inspirat de legislaţia rusă și folosită de Kremlin pentru a reprima vocile disidente, este perceput de criticii guvernului georgian ca un instrument de intimidare.

Partidul de guvernământ „Visul georgian” a anunţat în mod neaşteptat că va supune din nou votului în parlament proiectul de lege, în viitorul apropiat.

Marţi, în timpul mitingului din centrul oraşului Tbilisi, manifestanţii au denunţat revenirea acestui proiect de lege, care ar putea fi folosit pentru a restricţiona activităţile organizaţiilor şi instituţiilor media independente.

Textul a fost uşor revizuit faţă de versiunea anterioară, dar intenţionează totuşi să oblige organizaţiile care primesc mai mult de 20% din finanţarea lor din străinătate să se înregistreze sub această etichetă infamă, sub ameninţarea amenzilor.

Termenul „agent străin” este cel pe care Kremlinul îl foloseşte pentru a suprima vocile critice din Rusia.

Georgia are ambiţia să-şi aprofundeze relaţiile cu Occidentul, dar partidul de guvernământ a fost acuzat că doreşte să aducă fosta republică sovietică mai aproape de Rusia.

Revenirea acestei legi, care a fost criticată la acea vreme de Uniunea Europeană şi Statele Unite, este de natură să reînvie diviziuni profunde. Protestele din martie 2023 au fost reprimate de poliţie, dar proiectul de lege a fost în cele din urmă abandonat.

La momentul retragerii proiectului de lege, partidul „Visul georgian” a precizat că acesta a fost prezentat „într-un mod înşelător”, adăugând că va începe consultări publice pentru a explica mai bine scopul său, scrie AFP, preluat de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie