Fostul ministru adjunct al Economiei și fostul director al „Moldtelecom” este învinuit de fals în declarații
Justiţie 14 iunie 2023, 20:38 | 702

Fostul ministru adjunct al Economiei și fostul director al „Moldtelecom” în perioada 2009 - 2015, Vitalie Iurcu, va ajunge pe banca acuzaților. Procurorii au încheiat urmărirea penală și au trimis dosarul în instanță, anunță Procuratura Anticorupție. Lui Vitalie Iurcu, unul dintre cei mai bogați funcționari ai statului de pe vremea lui Vladimir Plahotniuc, îi este incriminată săvârșirea infracțiunii de fals în declarații. Acesta nu ar fi indicat în declarația de avere o mașină de lux, șapte conturi bancare în Austria și alte proprietăți.

Potrivit materialelor acumulate, învinuitul, în perioada anilor 2016-2019, deținând funcția de ministru adjunct al Economiei, iar ulterior funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a introdus intenționat în declarațiile sale de avere și interese personale date false privind deținerea mai multor conturi bancare inexistente și dobândirea unor mijloace financiare în proporții deosebit de mari din înstrăinarea unor imobile dintr-un bloc locativ de lux din Chișinău, în care a investit mai multe active în perioada anilor 2014-2017, tranzacții care nu au avut loc în realitate.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: "S-a constat că învinuitul nu a introdus în aceste declarații, pentru perioada 2016-2019 mai multe terenuri agricole în raionul Orhei, dar și un lot de teren pentru construcții din România, în valoarea de peste 350.000 lei. Acesta intenționat nu a indicat în declarațiile sale de avere și o mașină de lux de aproximativ 700.000 lei, șapte conturi deschise într-o bancă din Austria cu un rulaj de peste 400.000 euro, dar și activele în sumă de 50.000 dolari."

Procurorii precizează că urmărirea penală a fost pornită în noiembrie 2021, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Vitalie Iurcu a recunoscut faptele incriminate, însă le-a calificat ca acțiuni comise din eroare. Acesta riscă amendă în mărime de la 20 de mii la 30 de mii de lei sau închisoare de până la un an în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la doi la cinci ani. În 2021, Anticorupție.md a scris că fostul director al „Moldtelecom”, Vitalie Iurcu, a fost unul dintre cei mai bogați funcționari ai statului din timpul lui Vladimir Plahotniuc. Acesta a reușit să adune, în perioada când a condus una din cele mai mari companii de stat, o avere impresionantă. Iurcu locuia într-o casă de lux, conducea un Porsche Cayenne și a ajuns proprietarul mai multor terenuri în Chișinău care valoarează milioane de lei, iar prin interpuși, în special prin intermediul unui nepot, a fost implicat în activitatea mai multor firme cu activități în agricultură. Tot prin nepotul său, Iurcu a luat în arendă jumătate de hectar de pădure lângă Ialoveni.

Opinia ta contează. Comentează!