Parascovia Cevdari s-a născut în 1933 în satul Ciobalaccia, din sudul Republicii Moldova. În timpul foametei de la sfârşitul anilor 40 ai secolului trecut, și-a pierdut frații și surorile, iar în urma deportărilor, a rămas fără părinți. Povestește că, în acei ani grei de după război, oamenii de rând nu s-au așteptat ca regimul sovietic să-i supună unor noi încercări şi lipsuri.

Zinaida Mihai avea 13 ani când împreună cu frații și mama au rămas fără o bucată de pâine. Îşi aminteşte cum oamenii regimului intrau în casele sătenilor şi le confiscau toate produsele agricole pentru îndeplinirea planului uriaş de impozite către stat. "Au rămas doar femei și copii. Nimeni nu te întreba ce simți și ce ai mâncat azi", spune Zinaida Mihai.

După foamete, în vara lui 1949, Parascovia Cevdari şi ceilalţi membri ai familiei ei au fost deportaţi în R.A.S.S. Bureato-Mongolă.

Nici până acum nu se știe care a fost numărul exact al compatrioţilor noştri care au avut de suferit în urma represiunilor din perioada sovietică. Asta pentru că puterea de atunci a ascuns aceste informații. Iar numărul oamenilor care au murit de foamete și boli între decembrie 1946 și august 1947 în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească variază între 115 mii şi 300 de mii.