Comisia Vetting a depistat o diferență de peste un milioan de lei în declarațiile de avere ale judecătorului CSJ, Anatolie Țurcan
Justiţie 22 martie 2024, 15:46 | 829

Diferențe dintre venituri și cheltuieli de peste un milion de lei. Asta au depistat membrii Comisiei Vetting în declarațiile de avere depuse de judecătorul Curții Supreme de Justiție, Anatolie Țurcan, în 2012, 2013 și 2018. În acești ani, familia magistratului a procurat un apartament de peste 700 de mii de lei și două automobile de lux. De fiecare dată, valoarea bunului cumpărat depășea cu mult veniturile familiei. Pentru a explica proveniența banilor, judecătorul a fost supus audierii externe miercuri, 20 martie.

Potrivit membrilor Comisiei Vetting, în anul 2012, magistratul Anatolie Țurcan a înregistrat cheltuieli de peste 700 de mii de lei, în timp ce salariul pe care l-a ridicat în acel an, a fost de doar puțin peste 100 de mii de lei. Soldul negativ a fost determinat de achiziția unui apartament de 88 de metri pătrați în municipiul Chișinău. Potrivit lui Țurcan, bunul imobil a fost cumpărat, de fapt, de sora sa care muncea în străinătate, iar soția judecătorului s-ar fi ocupat doar de achiziție.

ANATOLIE ȚURCANU, judecător în funcție la CSJ: "Poate nici nu voi fi crezut, dar nici nu știam, așa suntem noi în familie. Câteodată și rudele cele mai apropiate, copii, dar și soția... Nu aș spune că se tem, dar evită să-l informeze pe tata despre toate lucrurile, crezând că tata și așa este supraîncărcat cu probleme la muncă. Vă asigur că soldul negativ nu se referă nici într-un fel la cheltuielile pe care le-am suportat eu sau membrii familiei mele."

Anatolie Țurcan a declarat în fața Comisiei că nu știa nimic nici despre transferurile de bani din străinătate pe cardul soției sale, care s-ar fi ocupat doar de achitarea bunului imobil.

ANATOLIE ȚURCAN, judecător în funcție la CSJ: "Am aflat că soția ea primește bani pe card din Israel. Pentru mine a fost o mare surpriză acel card bancar. Respectiv, a fost ... nu mai spun ce că vor publica pe internet. A fost puțină neînțelegere între mine și familie. Noi suntem o familie foarte prietenoasă, dar ei nu vor de fiecare dată să-mi spună despre unele acțiuni pe care le întreprind."

Ulterior, în 2021, apartamentul a ajuns în proprietatea fiicei magistratului. Aceasta l-a procurat de la sora lui Anatolie Țurcan prin programul guvernamental „Prima Casă”. Un alt subiect la care Comisia a solicitat clarificări din partea judecătorului se referă la achizițiile din 2013. Atunci, cheltuielile familiei Țurcan au depășit veniturile cu peste 180 de mii de lei. Judecătorul și-a procurat un Mercedes E Class pentru care a achitat 200 de mii de lei. Banii ar fi fost împrumutați de la aceeași soră din străinătate, a explicat magistratul.

ANATOLIE ȚURCAN, judecător în funcție la CSJ: "Am întrebat doar dacă poate să-mi împrumute, iar familia surorii a acceptat, nu doar ea, dar și soțul. Nu că au acceptat, dar au insistat chiar să-mi împrumute acei bani. - Cum ați restituit sau când ați întors datoria? - Cu toată rușinea, dar am să recunosc că nu am restituit niciun bănuț. Poate nu-i primit în lumea civilizată, dar la noi datoriile se mai iartă."

Și în 2018 cheltuielile familiei magistratului au depășit veniturile cu peste 270 de mii lei. Anatolie Țurcan a indicat în declarație un Mercedes fabricat în 2016 care ar fi fost procurat de ginerele acestuia și de care judecătorul se folosește până în prezent. Cât despre proveniența banilor, Țurcan a declarat că ginerele său nu este funcționar public și nu își declară veniturile. Anatolie Țurcan a fost numit în funcția de judecător al CSJ în 2016, până la atingerea vârstei de 65 de ani. Anterior, a activat în calitate de judecător la Curtea de Apel Chișinău, judecător la Judecătoria Râșcani și judecător la Judecătoria Ocnița.

Opinia ta contează. Comentează!