UE, cu ochii pe Publika TV
Politic 4 aprilie 2018, 20:16 | 7438

Delegația Uniunii Europene la Chișinău atrage atenția asupra unui fals în știrile de la Publika TV, care face parte din holdingul mediatic al PD. Este vorba de ştirea cu titlul ”Proiecte inutile pe banii Uniunii Europene: 28 de locuințe sociale din raionul Hâncești nu şi-au găsit beneficiarii”. Potrivit Delegației Uniunii Europene, jurnaliştii de la această televiziune au denaturat tendenţios lucrurile. Publika TV și-a prezentat scuzele, modificând şi textul ştirii.

Într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene se arată că „Uniunea Europeană nu a finanțat sau contribuit financiar la niciun proiect, prin care s-au construit locuințe sociale în Hâncești”. Pornind de la conținutul știrii difuzate de Publika TV în ziua de 3 aprilie, în care se vorbește de bani alocați de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Delegaţia Uniunii Europene face următoarea precizare: ”Confuzia între Consiliul Europei și Uniunea Europeană este regretabilă. Respingem în același timp tonul tendențios și denigrator din titlul știrii care, în mod fals, creează impresia că sprijinul acordat de UE, acțiunea UE în Republica Moldova nu este eficientă și de acesta nu ajung să beneficieze cetățenii Republicii Moldova.” Între timp, informaţia de pe site-ul publika.md a fost modificată, iar jurnaliştii de acolo recunosc că au indus oamenii în eroare.

În acelaşi comunicat, Delegația Uniunii Europene scrie că dintre toate statele Parteneriatului Estic, Republica Moldova este ”cel mai mare beneficiar de asistență europeană pe cap de locuitor”.

Potrivit comunicatului, ”Uniunea Europeană sprijină valorile fundamentale în Republica Moldova, una dintre acestea fiind mass media independentă, pluralistă, de calitate înaltă, care să servească interesul cetățeanului și să îi asigure o corectă informare. Dezinformarea internă este la fel de dăunătoare interesului public ca și cea externă. Uniunea Europeană va continua să sprijine proiecte care să îmbunătățească viața cetățenilor din Republica Moldova și va acorda suport pentru o mass media independentă și profesionistă", se arată în reacția Delegației UE la Chișinău. Nu este pentru prima oară, când Publika TV difuzează știri false. În luna mai 2017, un mesaj al europarlamentarului Michał Boni, care a criticat intenţiile puterii de la Chişinău de a schimba sistemul electoral, a fost trunchiat în ştirile de la posturile controlate de PD, prezentându-l drept un susţinător al guvernării de la Chişinău.

Opinia ta contează. Comentează!