Numărul milionarilor din întreaga lume a crescut anul trecut cu peste cinci milioane
Economic 24 iunie 2021, 19:21 | 891

Numărul milionarilor din întreaga lume a crescut anul trecut cu peste cinci milioane, în pofida faptului că pandemia a provocat o perturbare a economiei mondiale, informează EFE. Creşterea preţului la case şi a burselor, a făcut ca bogaţii să devină şi mai bogaţi.

Potrivit unui raport publicat săptămâna aceasta de grupul bancar elveţian Credit Suisse, la finele lui 2020 erau aproximativ 56,1 milioane de persoane cu active de cel puţin un milion de dolari, în creştere cu aproape 10 la sută, comparativ cu sfârşitul lui 2019. Statele Unite au fost responsabile pentru aproape o treime dintre cele peste cinci milioane 200 de mii de noi milionari apăruţi anul trecut la nivel mondial, în condiţiile în care numărul milionarilor americani a crescut cu 1,7 milioane, până la 22 de milioane.

Urmează Germania, care a câştigat 633.000 de noi milionari. Marea Britanie, ocupanta locului şase în topul ţărilor cu cei mai mulţi milionari, a dobândit 258.000 de milionari şi în prezent are 2,5 milioane persoane cu active în valoare de peste un milion de dolari.

Numărul celor ultra-înstăriţi a crescut cu 24 la sută, comparativ cu 2019, ceea ce reprezintă cel mai rapid ritm de creştere anuală din ultimii 17 ani. În total, avuţia mondială a crescut în Statele Unite, în Europa şi în China, în timp ce avuţia totală a scăzut în America Latină şi India.

"Nu poate fi negat faptul că acţiunile luate de guverne şi băncile centrale pentru a sprijini persoanele şi firmele cel mai afectate de pandemie, precum şi prin reducerea dobânzilor, au evitat cu succes o criză globală. Reducerea nivelului dobânzilor de către băncile centrale a avut, probabil, cel mai mare impact. Acesta este motivul principal pentru care preţul acţiunilor şi preţul caselor a crescut, şi acestea s-au repercutat direct asupra avuţiei gospodăriilor", afirmă experții de la Credit Suisse. Potrivit sursei, se aşteaptă la o nouă creştere cu 39 la sută avuţiei mondiale în următorii cinci ani. Numărul milionarilor ar urma să urce cu aproape 50 la sută, până la 84 de milioane.

Opinia ta contează. Comentează!