Image-Description
Peter Michalko: UE va urmări cu mare atenție procesul de evaluare a judecătorilor din R.Moldova
Politic 13 decembrie 2019, 12:25 | 1511

Șeful Delegației Uniunii Europene, Peter Michalko, atenționează că procesul de verificare a judecătorilor din Republica Moldova, care urmează a fi declanșat conform promisiunii autorităților de la Chișinău, trebuie să fie credibil atât pentru cetățenii țării, cât și pentru partenerii externi și va fi urmărit cu mare atenție.

Ambasadorul spune că UE are mecanisme de suport, dar și de control a acestui proces și va urmări cu atenție evoluția lucrurilor pe acest segment.

„Există experiență în această privință și în alte state, unde în aceste mecanisme pot să fie implicați și experți străini cu susținere specifică. Cum va fi făcut acest sistem și mecanism, va fi evaluat și se va constata dacă este credibil. Da, este un proces complex și va dura mult timp, dar mecanismul trebuie să fie proiectat în mod credibil”, a declarat Peter Michalko, într-o emisiune la TV8.

El a insistat, de asemenea, asupra luptei împotriva corupției.

„Pe de altă parte, autoritățile trebuie să continue în paralele lupta contra corupției și a altor fenomene negative din societate și în această privință, având în vedere că fenomenul corupției este una dintre cele mai mari probleme evidențiate de cetățenii țării și de către partenerii străini, nu este posibilă revenirea acestor fenomene negative în societate, în instituțiile de stat, în sistemul judecătoresc. De asemenea, oamenii care sunt legați de aceste practici din trecut nu trebuie să revină și să facă pare din structuri de stat în viitor”, a subliniat Peter Michalko.

Amintim că fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, intenționa să aplice un mecanism de evaluare a tuturor judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova cu ajutorul experților străini. După demiterea Guvernului Maia Sandu, noul ministru, Fadei Nagacevschi a anunțat că procedura se va desfășura pe intern și va demara cel târziu în mai 2020. Primii evaluați ar urma să fie judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție.

Opinia ta contează. Comentează!