Fii sănătos, 16 Mai

În Republica Moldova, la fiecare trei zile, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. Și totuși, există femei care reușesc să țină această boală departe. Cum anume? Prin control la medicul ginecolog și prin efectuarea la timp a testului citologic. Cancerul de col uterin este printre puținele maladii oncologice care au această posibilitate: prin efectuarea unei analize, să poți depista boala până a se transforma în cancer. În timpul unui control pentru planificarea sarcinii, colega noastră Ana Danilescu a aflat despre existența unei leziuni precanceroase la nivel de col uterin. Să n-o fi depistat la timp, în ani aceasta se putea transforma în cancer. Deoarece s-a intervenit rapid, Ana acum este perfect sănătoasă și a devenit mama unui băiețel.

Colega noastră a trecut prin clipe de coșmar acum câțiva ani. Înainte de a rămane însărcinată cu fiul ei Isai, primul ei copil, a aflat că este predispusă la cancer de col uterin.

SINCRON ANA DANILESCU, producător general JurnalTV: "În perioada de planificare a sarcinei am dat un set de analize medicale printre care era și testul Papanicolau în urma cărora au fost depistate nișrte celule anormale. Au urmat un set de analize medicale printre care și colcoscopia rezultatele nu au fost prea bune. Am decis să pornesc o sarcină sănătoasă trebuie să mă asigur că pruncul va crește într-un mediu sănătos. Respectiv am decis să urmez toate etapele și să dau și biopsia."

Ana a efectuat o serie de teste medicale, pentru a afla cu precizie diagnosticul.

ANA DANILESCU, producător general JurnalTV: "Biopsia a arătat că da există niște celule canceroase acolo, norocul meu a fost că erau într-o fază incipientă și a fost depistat cumva gradul 1, iar pentru faptul că noi ne doream foarte mult să avem un copil am zis să nu zăbovim mai mult că am pierdut-o pe mama tot din cauza cancerului și am zis că nu trebuie să risc în niciun caz."

A conștientizat problema și a trecut rapid la acțiuni. Nu era loc și timp de pierdut. Își dorea foarte mult să devină mamă.

ANA DANILESCU, producător general JurnalTV: "Eu am decis să pun capăt acestei afecțiuni să mă protejez și să-l îndepărtez. Sunt mai multe metode, metoda care am ales-o eu este metoda chirurgicală prin îndepărtarea cu ajutorul undelor radio, o metodă aș spune eu nedureroasă suportabil, dar pentru că eram la faza incipientă a fost mult mai simplu ca să previn."

ANA DANILESCU, producător general JurnalTV: "Fiind la faza incipientă medicul mi-a zis să mai așteptăm un pic, am așteptat încă o perioadă de 3 luni în care am făcut un test repetat și am decis să înlătur aceste celule anormale. Dacă nu o făceam puteau să evolueze în timpul sarcinii putea să ducă poate la o pierdere de sarcină, efectele adverse fiind mult mai dureroase."

S-a trezit în fața unei situații greu de gestionat pentru oricine. Și-a asumat toate responsabilitățile fără a deranja pe cineva. În tot acest timp, mama Anei trăia pe viu urmările cancerului de col uterin.

ANA DANILESCU, producător general JurnalTV: "În aceea perioadă eu eram pe planul 2, efortul nostru al familiei era concentrat mai mult pe starea de sănătate a mamei mele. Nu m-am gandit niciodată că eu pot fi purtătorul unei asemenea virus dar ceea ce cumva ma liniștit nu eram doar eu. Din discuții cu alte persoane mi-am dat seama că sunt foarte multe persoane care au acest virus."

Nu a lăsat mâinile în jos și continuă să urmeze cu strictețe toate indicațiile medicilor.

ANA DANILESCU, producător general JurnalTV: "Iar acum dau testul repetat în fiecare an și este foarte important ca să monitorizez ca să văd cum evoluează corpul meu chiar și în urma sarcinii și mă bucur că am făcut acest pas, unul pe care cumva îl ezitam să-l fac. Dar acum am un copil sănătos de 4 ani și am să o fac în continuare și este foarte important chiar dacă planificați sau nu sarcina să mergeți să faceți acest control medical pentru că prevenirea este ceea ce putem noi face noi în primul rand la cancerul de col uterin."

Astăzi, Ana Danilescu a acceptat să vorbească despre momentele de cumpănă prin care a trecut, deschizându-și sufletul, doar pentru a ajuta alte femei care s-ar putea trezi într-o situație similară. Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Așța că orice femeie informată poate fi salvată.

SINCRON ANA DANILESCU, producător general JurnalTV: "În aceste zile am primit rezultatul unui test repetat care este negativ și cei care trec prin această perioadă știu că este ca o ușurare cumva, am respirat ușor și m-am bucurat că da eu am învins. Bine am învins acum pe o perioadă nederminată de timp, dar continui să dau testul în fiecare an. Am decis să vociferez pentru ca alte femei ca mine să învețe din propria mea experiență și să-și salveze viața acum cat e posibil la început."

Opinia ta contează. Comentează!