Image-Description
Analist politic: Rezultatul localelor va determina potențialul partidelor din blocul ACUM
Politic 20 septembrie 2019, 16:21 | 1908

Rezultatul alegerilor locale va vorbi despre potențialul adevărat al partidelor care formează blocul ACUM și, pe ansamblu, despre ce înseamnă forța organizată a forțelor pro-europene, naționale din Parlamentul Republicii Moldova. Opinia aparține analistului politic Anatol Țăranu și a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema „Trăsăturile caracteristice ale alegerilor din 20 octombrie 2019”, organizate de IPN și Radio Moldova.

„Pe scena politică moldovenească avem doi actori principali. Este vorba despre PSRM și blocul ACUM, care sunt la guvernare. Lucrurile s-au așezat bine pentru socialiști. Ei au acoperire exemplară în planul electoral al tuturor localităților din Republica Moldova. La acest capitol, blocul ACUM a rămas departe de PSRM”, a spus Anatol Țăranu.

Analistul politic consideră că blocul ACUM dispune de resurse administrative și ar trebuit să fie pe valul preferințelor alegătorilor datorită faptului că este câștigătoarea partidei alegerilor parlamentare.

„Observăm că blocul ACUM nu se folosește de această poziție extrem de avantajoasă și demonstrează o anumită pasivitate. Acele dezamăgiri din societate privitoare la politice pe care le promovează blocul ACUM se regăsesc în alegerile locale”, a spus analistul politic.

Potrivit lui Anatol Țăranu, un interes deosebit al alegerilor este condiționat și de felul în care Partidul Nostru și Partidul Comuniștilor vor reuși să facă o concurență PSRM pe partea de stânga a eșichierului politic.

Anatol Țăranu a menționat că blocul unionist din politica moldovenească se află în faza dezvoltării extensive, de acumulare cantitativă. „În timpul apropiat, ne putem aștepta la schimbări radicale. Cu siguranță, vom avea un partid, o mișcare, care va întruni adeziunea politică a majorității alegătorilor de pe segmentul unionist”, a spus analistul politic.

Potrivit analistului, există o anumită interdependență între alegerile locale și alegerile parlamentare noi. „Din cele patru circumscripții, două trebuie scoase aparte. În Transnistria și în Diaspora lucrurile sunt clare. Circumscripțiile 33 și 17 vor arăta care este atitudinea reală a electoratului în ce privește actuala guvernare”, mențonează Țăranu. În opinia sa, problemele actualei guvernări sunt reprezentate de măsura în care cele două componente vor fi capabile să conlucreze și de factorul extern, care ar putea să determine păstrarea sau desfacerea actualei guvernări.

Opinia ta contează. Comentează!