Vot în Parlament: Ilan Șor, fără mandat
Politic 27 aprilie 2023, 19:42 | 737

Parlamentul a adoptat astăzi un proiect de hotărâre, prin care se constată ”încetarea de drept a calității de parlamentar a fugarului Ilan Șor”.

Inițiativa, potrivit căreia a fost constatată încetarea de drept a calității de deputat a lui Ilan Șor, a fost susținută de 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Pentru decizie nu a votat un deputat PAS, legislatorii comuniști și socialiștii. Acum, mingea este pe terenul Curții Constituționale. Autoritatea urmează să decidă dacă Ilan Șor va rămâne sau nu fără mandatul de deputat. Dacă Înalta Curte va confirma încetarea mandatului lui Șor, fotoliul acestuia îi va reveni unui alt membru al formațiunii. Potrivit listei, următorul candidat este Vladimir Vitiuc. Partidul Șor a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională hotărârea de azi a Parlamentului.

Totodată, proiectul de hotărâre votat de Parlament prevede că un mandat de deputat în Legislativ, care aparține Partidului Politic Șor, este declarat vacant.

OLESEA STAMATE: "Se constată încetarea de drept a calității de deputat în Parlament a domnului Ilan ȘOR. Se declară vacant un mandat de deputat în Parlament, care aparține Partidului Politic Șor."

Decizia deputaților puterii privind încetarea mandatului lui Ilan Șor nu a trecut fără schimburi de replici și ironii. Parlamentarul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Voronin s-a arătat nedumerit de cei care ar putea prelua fotoliul lui Ilan Șor.

VLADIMIR VORONIN: "Scăpăm de o nevoie și dăm peste două. Cine vine după șor, Vitiuc - dar la el e terminat dosarul sau de-o dată să votăm și pentru Vitiuc? Iar după el vine frumoasa Violeta Ivanova. Aici e impas complet."

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Cine i-a crescut și cine o să răspundă!"

Menționăm că decizia Parlamentului vine după ce, pe 13 aprilie, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. La scurt timp după hotărârea Legislativului, reprezentanții Partidului Șor au anunțat într-un comunicat că vor contesta decizia deputaților la Curtea Constituțională.

PARTIDUL POLITIC „ȘOR”: "Declarăm că această hotărâre neconstituțională va fi contestată imediat la Curtea Constituțională. Acest act contravine flagrant principiilor unui mandat reprezentativ și sfidează alegerea poporului. Acest caz va fi un test pentru respectul statului de drept în Republica Moldova."

În cazul în care Înalta Curte va confirma încetarea mandatului lui Ilan Șor, fotoliul acestuia îi va reveni unui alt membru al formațiunii. Potrivit listei de candidați a Partidul Șor din alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, următorul candidat de pe lista de supleanți este Vladimir Vitiuc. În trecut, Vitiuc a fost deputat în Parlament pe listele Partidului Comunist. În decembrie 2015, acesta împreună cu alți 13 deputați din aceeași formațiune, a părăsit rândurile PCRM. Cei 14 deputați au format Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și s-au aliat PD-ului, controlat atunci de Vladimir Plahotniuc. Fiind acuzați că au primit bani pentru a părăsi PCRM, cei 14 foști deputați au fost cercetați penal. În ianuarie curent dosarul a fost însă clasat.

Opinia ta contează. Comentează!