FMI ar putea oferi Republicii Moldova 564 de milioane de dolari pentru relansarea economiei
Economic 21 octombrie 2021, 17:30 | 809

Republica Moldova este pe cale să primească 564 de milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional, pentru relansarea economiei și reforme instituționale. Negocierile au fost încheiate cu succes, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilița. Prima tranșă ar putea veni la finele anului curent, a declarat la rândul său reprezentantul FMI la Chișinău.

RODGERS CHAWANI, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova: "Am ajuns la un acord la nivel de experți, privind un program de reforme economice în valoare de circa 564 de milioane de dolari, finanțat în baza mecanismului extins de creditare ECF și mecanismului de finanțare extinsă EFF. După ce vor fi realizate acțiunile prealabile convenite, planificăm să ne adresăm pentru aprobarea programului către Consiliul de directori executivi a FMI, pentru a organiza o ședință în luna decembrie. Aprobarea bordului echipei va duce la debursarea imediată a circa 81 de milioane de dolari până la finele anului curent."

Prim-ministrul Natalia Gavriliția a precizat că o parte din banii de la FMI va merge la combaterea corupției, dar și în alte domenii.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "În termen scurt vom concentra politica bugetar fiscală pentru atenuarea efectelor pandemiei și a crizei în sectorul energetic. Cu alte cuvinte, vom continua să finanțăm programele deja începute, cum ar fi creșterea pensiilor și a indemnizațiilor, subvenționarea salariilor pentru menținerea locurilor de muncă și compensarea pentru activitatea economică redusă, dar vom compensa și proiecte noi, de compensare a facturii de energie pentru gospodăriile casnice și agenții economici."

RODGERS CHAWANI, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova: "Totodată am prevăzut politici care să protejeze independența Băncii Naționale a Republicii Moldova, a autonomiei sale și structurilor de guvernanță puternice în cadrul instituției."

Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova este de părere că banii alocați vor crește economia Republicii Moldova cu 7,5 la sută.

Opinia ta contează. Comentează!