Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că înarmează Ucraina pentru a slăbi Rusia
Externe 23 septembrie 2022, 19:36 | 385

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat joi Occidentul că înarmează Ucraina pentru a slăbi Rusia. Astfel, Statele Unite şi Europa devin ''parte'' în, cităm, conflict, a declarat Lavrov la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, unde au fost prezenţi şi omologii săi, secretarul american de stat Antony Blinken şi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Şeful diplomaţiei ruse nu a făcut în intervenţia sa nicio menţiune despre decizia lui Putin de a mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele ce participă la agresiunea contra Ucrainei, dar a criticat dur sprijinul militar pe care Statele Unite, Marea Britanie şi țări membre ale Uniunii Europene îl oferă Kievului.

SERGHEI LAVROV: "Această politică presupune o participare directă a Occidentului în conflict şi îl transformă în parte a conflictului. Despre acțiunile premeditate ale oficialilor din Vest nimeni nu scoate un cuvânt. De bună seamă, domnilor, doar nu o să vă pedepsiți unul pe altul."

Conform acestuia, în Ucraina trupele ruse se confruntă ''nu doar cu formaţiunile neonaziste ale regimului de la Kiev, ci şi cu maşinăria militară a Occidentului colectiv''. Mai mult, Lavrov a acuzat Kievul de ''tactici teroriste'', precum folosirea populaţiei civile ca ''scuturi umane'', şi a estimat că Ucraina a devenit sub conducerea lui Zelenski un ''stat complet totalitar''.

În acest timp, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat împotriva convenirii unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina, motivând că singura opţiune pentru ca acest război să se încheie este ca Rusia să pună capăt invaziei. Ea a făcut această afirmaţie într-un discurs susţinut la Universitatea Princeton, unde a venit în cadrul programului său stabilit cu ocazia prezenţei la Adunarea Generală a ONU.

URSULA VON DER LEYEN: "Ştiu că unii cer o încetare a focului, dar realitatea este că dacă Rusia încetează să lupte, nu va mai fi război în Ucraina. Dar dacă Ucraina încetează să lupte, nu va mai exista Ucraina."

Secretarul de stat american Antony Blinken a lansat joi un apel către comunitatea internaţională pentru a-l constrânge pe Vladimir Putin să dea socoteală pentru invadarea Ucrainei.

Blinken a denunţat recenta escaladare cauzată de anunţul separatiştilor pro-ruşi de a organiza referendumuri în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, scrie Agepres.

Opinia ta contează. Comentează!