La una din ședințele CSM de anul trecut, Victor Micu și-a oferit sie, prin vot, grad de calificare
Justiţie 11 mai 2022, 19:35 | 1050

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Constatarea aparține Autorității Naționale de Integritate, care s-a autosesizat în acest sens urmare a unei informații prezentate în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. La una dintre ședințele CSM din anul trecut, Micu și-a oferit sie, prin vot, grad de calificare. Contactat astăzi pentru o reacție, el a declarat că nu a comis nicio ilegalitate și a spus că va contesta actul ANI.

EXTRAS DIN ACTUL ANI: "ANI a constatat că magistratul a participat la o procedură de vot în cadrul căreia a votat, inclusiv în privința propriei persoane, fără a respecta prevederile cadrului legal în materie de declarare a conflictelor de interese. Urmare a investigației desfășurate și în baza noilor modificări aduse la legislația ANI, inspectorul de integritate a stabilit că prin participarea la acest vot, subiectul (Victor Micu - n.n.) a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Totuși, nu i-au fost aplicate interdicții, deoarece se află la prima abatere de la lege."

ANI face referință la ședința din 29 noiembrie 2021, când judecătorii Dorel Musteață și Victor Micu și-au oferit prin vot gradul întâi de calificare profesională.

DOREL MUSTEAȚĂ, președinte interimar al CSM, judecător CSJ: "Cine este ”pentru”, poftim votați! Șapte. Deci, cu șapte voturi „pro” a membrilor prezenți, plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotărăște: se admite demersul unor președinți ai instanțelor judecătorești referitor la acordarea gradului de calificare unor judecători."

ANI s-a autosesizat după ce subiectul a fost dezbătut anterior în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Victor Micu a declarat atunci că nu a încălcat legea chiar dacă a votat pentru sine. Apoi, în cadrul aceleiași emisiuni, Micu a revenit cu un apel, dar și-a schimbat declarațiile, spunând că, de fapt, nu a votat pentru sine.

VITALIE CĂLUGĂREANU, moderator Cabinetul din Umbră: "- Spuneți-ne dacă există un proces verbal unde chestia asta poate fi demonstrată - că Dumneavoastră nu ați votat pentru Dumneavoastră?"

VICTOR MICU, membru al CSM, judecător la CSJ: "- În hotărâre nu se face proces verbal al ședinței online, dar în hotărâre se scrie."

VITALIE CĂLUGĂREANU, moderator Cabinetul din Umbră: " -Asta am văzut în hotărâre!"

VICTOR MICU, membru al CSM, judecător la CSJ: "- Păi, dacă e șapte, vă spun. Eu n-am votat pentru mine și Musteață n-a votat pentru Dumnealui. Și așa și a fost."

Pentru Autoritatea Națională de Integritate, Victor Micu a venit însă cu o a treia explicație. Acesta a recunoscut că a votat pentru propria persoană, dar argumentează prin faptul că agenda ședinței era încărcată și că unii membri ai CSM dispuneau de puțin timp, așa că, spune el, s-a decis ca unele chestiuni din agendă să fie „unificate și votate concomitent”. Altfel spus, judecătorii candidați la grade de calificare au fost votați la pachet, nu individual, iar printre ei - Micu și Musteață.

Jurnal TV a discutat anterior referitor la acest subiect și cu președintele interimar al CSM, Dorel Mustață, care a explicat că nu există o altă instituție, care ar putea adopta o asemenea hotărâre. Astăzi, Victor Micu ne-a spus că va contesta actul de constatare al ANI.

Opinia ta contează. Comentează!