Teatrul "Alexei Mateevici" își va deschide cea de-a 33-a stagiune cu premiera "Destin"
Cultură 17 septembrie 2021, 19:58 | 1514

Teatrul "Alexei Mateevici" din Chișinău își va deschide cea de-a 33-a stagiune cu o premieră. Este vorba de spectacolul "Destin" după opera scriitorului Vladimir Beșleagă. Montarea piesei vine în contextul în care 2021 a fost declarat "Anul Vladimir Beșleagă în domeniul literaturii și culturii”, dedicat aniversării a 90 de ani de la nașterea eseistului. Pregătirile pentru prima reprezentație sunt pe ultima sută de metri.

Spectacolul propune un amalgam de versuri și proză, încorporate perfect cu expresia corporală și muzicală. Cadrul scenografic stilizat, metaforic, creează o atmosferă firească de meditație și profunzime.

DANA STRUNGARU, regizor, scenarist al Teatrului "Alexei Mateevici" din Chișinău: "Mai întâi de toate am citit și recitit opera scriitorului Vladimir Beșleagă ca să înțeleg mai profund ce este dincolo de cuvinte. Pentru mine a fost o provocare de a mă apropria de opera domnului Beșleagă, de a-l înțelege. Am încercat să realizez acest spectacol prin expresia corporală a actorilor."

ELENA FRUNZE-HATMAN, director al Teatrului "Alexei Mateevici" din Chișinău: "De ce Vladimir Beșleagă, opera maestrului, această idee mi-a venit după inițiativa celor de la Muzeul de Literatură când au înaintat un demers la Ministerului Culturii prin care au solicitat ca acest an, 2021, să poarte numele lui Vladimir Beșleagă în domeniul culturii și literaturii, pentru că acest an este unul aniversar pentru el, a împlinit 90 de ani."

VLADIMIR BEȘLEAGĂ, scriitor: "Este un moment foarte fast, fericit pentru mine. Sper ca acest spectacol, acest recital, cum îmi place mie să îi spun, va avea ecouri în inimile și sufletele spectatorilor. Este un text, o reprezentație, care te cufundă în adâncurile sufletului omului, așa cum am trăit eu o viață zbuciumată, cu înălțări, cu căderi cu lupte, cu învingeri și cu pierderi. Asta este viața. De aceea și spectacolul se numește "Destin"."

Spectacolul "Destin" va fi jucat pe scena Teatrului ”Alexei Mateevici” în zilele de 18, 19 și 20 septembrie.

Opinia ta contează. Comentează!