Potrivit prețurilor plafon stabilite de ANRE, atât benzina, cât și motorina, se vor scumpi în weekend cu 13 bani
Economic 23 decembrie 2022, 17:37 | 739

Scumpirea carburanților, care a început ieri, continuă și în weekend. Atât benzina, cât și motorina se vor scumpi cu 13 bani. Noile prețuri plafon vor intra în vigoare de la miezul nopții și vor fi valabile până luni inclusiv. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică afirmă că scumpirea petrolului pe burse este generată, în mare parte, de așteptările piețelor privind reducerea, de către Rusia, a producției de petrol cu 5-7%, de la începutul anului 2023. Noul an vine, însă, cu schimbări și pe piața locală. Directorul ANRE, Veaceslav Untilă, a explicat la Jurnal TV cum vor influența stabilirea prețurilor la carburanți recentele majorări ale accizelor și marjei comerciale.

Pentru următoarele trei zile, prețul plafon de comercializare cu amănuntul al benzinei va fi de 22 de lei și 21 de bani, iar al motorinei - de 23 de lei și șase bani, ambele tipuri de carburanți fiind în creștere cu 13 bani. ANRE notează că după trendul de scădere continuă a prețurilor, care a condu la o ieftinire în ultima perioadă de aproape cinci lei per litru, în prezent se înregistrează o ușoară majorare.

COMUNICATUL ANRE: "Schimbarea este generată în mare parte de așteptările piețelor privind reducea, de către Federația Rusă, a producției de petrol cu 5-7%, de la începutul anului 2023. Bursele au reacționat imediat la declarația oficialilor ruși privind oprirea, începând cu anul viitor, a vânzărilor către țările care susțin plafonarea prețurilor la țițeiul și produsele petroliere rusești. Totodată, potrivit datelor prezentate de Reuters, se așteaptă că exporturile de petrol ale Rusiei din Marea Baltică ar putea înregistra o scădere cu 20% în luna decembrie față de luna precedentă."

Se întâmplă după ce Uniunea Europeană și țările G7 au impus sancțiuni și un plafon de preț pentru țițeiul rusesc, începând cu 5 decembrie. În consecință, cotațiile Platts ale petrolul au crescut în ultimele zile cu circa 10%, la benzină, și cu 9% - la motorină. Începând cu 1 ianuarie, carburanții se vor scumpi pe piața locală și din raționamente interne. Marja specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere se va mări cu 29 de bani. Motivul scumpirii este generat de creșterea cursului valutar și a prețului petrolului, care cresc inclusiv cheltuielile transportatorilor și operatorilor, a declarat directorul ANRE, Veaceslav Untilă, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

VEACESLAV UNTILĂ, director ANRE: "Noi le-am mai băgat un coeficient de 10% pentru eficientizare. Și, iată, acum când am ajuns la aceea cp totul s-a scumit - cursul valutar, petrolul pe piață, toate - noi ne gândeam s-o facem că operatorii mici chiar se duc de pe piață. În felul acesta, coeficientul de eficientizare va fi 2 lei și 91 de bani. În afară de grija consumatorilor, a cetățenilor, mai sunt și producătorii."

Totodată, de pe 1 ianuarie, vor crește și accizele la carburanți: cu 23 bani pentru un litru de motorină și cu 48 de bani - pentru un litru de benzină. Veaceslav Untilă spune că șoferii ar putea să nu simtă majorarea prețului la pompă, dacă evoluțiile de pe piața internațională vor fi în scădere sau se vor stabiliza.

Opinia ta contează. Comentează!