CEC-ul a stabilit că are nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri, dar Guvernul a dat doar 70 de milioane
Politic 12 mai 2021, 19:56 | 911

În timp ce Comisia Electorală Centrală zice că are nevoie de 125 de milioane de lei pentru buna desfășurare a alegerilor din 11 iulie, iar premierul interimar Ciocoi a declarat că ar putea fi identificați între 80 și 100 de milioane de lei în acest scop, Guvernul a decis azi să dea CEC-ului doar 70 de milioane de lei, din Fondul de Rezervă. Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, admite că din cauza insuficienței de bani ar putea fi redus numărul secțiilor de votare peste hotare.

Potrivit proiectului de hotărâre plasat inițial pe site-ul Guvernului, Executivul își asumă să suporte și alte cheltuieli, dacă cele 70 de milioane de lei alocate CEC-ului nu vor fi suficiente. Ulterior, după ședința Cabinetului de miniștri acest proiect a dispărut de pe site, iar în locul lui a fost plasat unul mult mai succint din care lipsește această prevedere.

AURELIU CIOCOI, prim-ministru interimar: "Ministerul Finanțelor Va aloca Comisiei Electorale Centrale din fondul de rezervă al Guvernului mijloace financiare în sumă de 70 milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, stabilite pentru 11 iulie 2021. Sub-punctul 2: Va asigura finanțarea cheltuielilor menționate pe măsura prezentării documentelor de plată."

În hotărârea votată unanim se arată că Guvernul ”recomandă” Comisiei Electorale Centrale să revizuiască în scădere devizul de cheltuieli, stabilit anterior pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Membrii Cabinetului de miniștri au pus sub semnul întrebării anumite aspecte juridice ale documentului, afirmând că pe timp de pandemie Guvernul are nevoie acută de resurse financiare suficiente în Fondul de rezervă. Totuși, ei s-au arătat mulțumiți că s-a ajuns la un compromis astfel ca după alocarea celor 70 de milioane de lei, în Fond să mai rămână 28 de milioane. Președintele CEC, Dorin Cimil, nu a fost de găsit pentru o reacție. La telefon ne-a răspuns secretarul instituției, Maxim Lebedinschi.

Unii deputați din opoziție notează că în timp ce este invocat deficitul de finanțe pentru organizarea alegerilor, autoritățile centrale își permit cheltuieli enorme pentru achiziții, care nu sunt urgente. Deputatul PAS Radu Marian spune că Agenția Servicii Publice a anunțat pe 29 aprilie o licitație în valoare de aproape 500 de milioane lei pentru procurarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere şi certificate de înmatriculare. Asta în condițiile în care în depozitul ASP ar exista o rezervă de 400 de mii de blanchete, care ar fi suficiente pentru activitatea instituției timp de un an. Tot astăzi, Comisia Electorală Centrală a anunțat că reprezentanții formațiunilor politice sunt așteptați la sediul CEC, până la 11 iunie, pentru depunerea documentelor în vederea înscrierii în cursa electorală.

Opinia ta contează. Comentează!