Europarlamentarii solicită mai mult sprijin strategic Republicii Moldova în urma cererii acesteia de aderare la UE
Politic 19 mai 2022, 20:07 | 1231

Parlamentul European a adoptat astăzi raportul anual de implementare a Acordului de asociere cu Republica Moldova. ”Pe fundalul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, parlamentarii cer mai mult sprijin strategic acordat Republicii Moldova, după ce aceasta a depus actele pentru obținerea statutului de membru al Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Președintele Maia Sandu și-a continuat vizita la Bruxelles, având în program o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Discuția s-a axat pe impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și a regiunii în ansamblu. Potrivit unui comunicat al Președinției, Maia Sandu a menționat că autoritățile de la Chișinău contează pe transferarea mai rapidă a primei tranșe de ajutor bugetar, care va sprijini eforturile Guvernului de recuperare a economiei și asigurarea securității energetice.

MAIA SANDU S-A ÎNTÂLNIT CU ÎNALȚI OFICIALI EUROPENI: "Apreciem deschiderea instituțiilor europene de a sprijini Republica Moldova în gestionarea crizelor, cu care se confruntă țara noastră. Am solicitat în acest context abolirea cotelor de export pentru produsele moldovenești și sprijin pentru achiziționarea de fertilizanți, necesari pentru lucrările agricole."

Deputații europeni încurajează autoritățile de la Chișinău să lucreze la alinierea ireversibilă la Uniunea Europeană. Aceasta include avansarea reformelor în domeniul justiției și statului de drept, precum și combaterea corupției și a structurilor oligarhice. Guvernul trebuie să continue îmbunătățirea mijloacelor de trai și a standardelor de trai ale cetățenilor, pentru a preveni „exodul creierelor” în curs și pentru a restabili încrederea oamenilor în instituțiile statului. În cele din urmă, deputații europeni își reiterează sprijinul pentru o soluționare cuprinzătoare și pașnică a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, se mai arată în comunicatul Parlamentului European.

Opinia ta contează. Comentează!