„MoldovaGaz” a achitat astăzi Gazprom-ului plata pentru consumul din octombrie
Economic 26 noiembrie 2021, 19:06 | 738

„MoldovaGaz” a achitat astăzi Gazprom-ului plata pentru consumul din octombrie și a achitat în avans banii pentru luna noiembrie. Chișinăul a fost nevoit să recurgă la bani bugetari pentru face aceste plăți, după ce concernul rus a amenințat că va sista livrările. Pentru aceasta, la primele ore ale dimineții, membrii cabinetului de miniștri s-au întrunit și au aprobat alocarea a aproximativ 1,4 miliarde de lei către „MoldovaGaz”. Vicepremierul Andrei Spânu a dat asigurări că banii vor fi întorși mai târziu în bugetul de stat.

ANDREI SPÂNU, vicepremier: "Știu că au fost anumite speculații referitoare la ajutorul de stat. Trebuie să remarc și să completez că acesta nu este un ajutor de stat clasic. Datoria nu dispare. Termoelectrica rămâne în continuare datoare doar că, în loc de datoria către MoldovaGaz, rămâne datoare către „Energocom”. Eu cred, printr-o mai bună guvernare a „Termoelectrica”, acești bani să se întoarcă înapoi la „Energocom” și, eventual, la bugetul de stat. "

În a doua parte a zilei, „MoldovaGaz” a anunțat că a transferat către „Gazprom” plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie. Este vorba de 1,4 miliarde de lei, sumă rămasă pe contul companiei de stat ”Energocom” după procurarea de gaze din surse alternative în perioada stării de urgență. Miercuri, Gazprom a stabilit un nou ultimatum, avertizând că așteaptă transferul bănesc pentru gaze până în această seară. În caz contrar, monopolistul rus își rezerva dreptul de a opri furnizarea gazelor spre Republica Moldova. Ieri deputații puterii au modificat, în procedură de urgență, Legea bugetului de stat pentru anul curent, și au inclus în buget banii ce urmau a fi debursați Gazprom-ului.

Opinia ta contează. Comentează!