Președintele Maia Sandu a cerut Guvernului să pregătească un program anticriză pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii
Economic 18 martie 2022, 17:25 | 763

Președintele Maia Sandu a cerut Guvernului să pregătească un program anticriză pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii, inclusiv în agricultură și pentru susținerea oamenilor cu venituri mici în contextul crizelor generate de război care afectează Moldova. Anunțul a fost făcut într-o adresare către cetățeni.

Potrivit Maiei Sandu, Republica Moldova se confruntă cu mai multe crize în paralel între care cea pandemică, energetică și creșterea prețurilor, iar războiul din Ucraina a declanșat o nouă criză care va avea consecințe de durată.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Războiul nu ne vizează direct, dar ne afectează economic și social. Suntem obosiți, slăbiți și avem venituri mai mici, dar nu suntem doborâți. Dimpotrivă, greutățile au eliberat în noi energii nebănuite. Am văzut în aceste săptămâni o mobilizare impresionantă a cetățenilor noștri. Persoane fizice, companii private, organizații non-guvernamentale au oferit gratuit transport, mâncare și cazare refugiaților din Ucraina. Dar entuziasmul trece, iar comunitățile noastre intră încet, încet într-o nouă realitate. Realitatea în care războiul e tema zilnică la știri și influențează modul în care simțim și gândim."

Au crescut prețurile la produsele de consum și la carburanți, au fost oprite importurile și exporturile spre Est, iar în consecință au de suferit și consumatorii, și agenții economici. În acest context, șefa statului a cerut Guvernului să elaboreze un program pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii, inclusiv în agricultură și pentru susținerea oamenilor cu venituri mici.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Lansarea proiectelor de infrastructură la nivel național și local va crea mai multe locuri de muncă și va consolida reziliența țării. În contextul prețurilor înalte la resursele energetice este foarte important să investim în proiecte de eficiență, care vor reduce consumul de energie a instituțiilor publice, a blocurilor de locuit și vor reduce costul facturilor. Vă promit – oricât de greu ne va fi tuturor, statul va fi alături de cetățeni, acționând cu omenie, prudență și responsabilitate. Împreună, vom ieși mai puternici din această criză!"

Maia Sandu a vorbit și despre importanța susținerii micilor fermieri, pentru a începe la timp lucrările agricole și a asigura o recoltă suficientă în condițiile creșterii prețurilor la produsele alimentare la nivel internațional.

Opinia ta contează. Comentează!