Dosarul Aeroport, ședință amânată
Justiţie 18 mai 2023, 17:34 | 393

Prima ședință în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost amânată. Judecătoria Buiucani a decis că, din cauza complexității cazului, urmează a fi format un complet de judecători. În acest dosar sunt învinuiți opt demnitari și funcționari publici, printre care fostul premier Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr și fostul director interimar al Aeroportului, Petru Jardan, devenit ulterior administratorul Avia Invest, compania care a concesionat aerogara timp de zece ani. Inculpații riscă până la opt ani de închisoare.

VICTOR MUNTEAN, procuror în Procuratura Anticorupție: "S-a solicitat să fie formate completele. Așteptăm decizia președintelui instanței privind formarea completului. Vom fi citați pentru următoarea ședință și ne vom prezenta."

Schema privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, obiectiv strategic care a intrat în anul 2013 pe mâinile grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, a fost implementată de foști exponenți ai Guvernului, unii dintre care au avut beneficii personale în urma acestei afaceri, spun procurorii. În dosarul privind concesionarea aeroportului figurează opt inculpați, toți foști demnitari sau funcționari publici, printre care fostul premier Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr și fostul director interimar al Aeroportului, Petru Jardan. Cei vizați afirmă cu sunt nevinovați.

IURIE LEANCĂ, fost prim-ministru: "Pledez nevinovat și sunt absolut sigur că după ce instanța de judecată va elucida toate circumstanțele din acest dosar, mă va declara nevinovat și voi fi achitat."

PETRU JARDAN, fost director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău: "Dosarul din 2021 este la etapa de examinare. O să demonstrăm că nu suntem vinovați și, mai mult, există o tentă politică. Atâta tam-tam cu concesionarea și între timp apare un dosar bazat pe niște acte din 2013."

Cei opt au fost puși sub învinuire pentru comiterea abuzului de serviciu și riscă de la trei la opt ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la zece la 15 ani.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie