Guțul lasă Comratul pe mâna Moscovei
Politic 9 aprilie 2024, 19:49 | 766

Bașcanul de la Comrat Evghenia Guțul a semnat azi la Moscova un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în autonomia găgăuză. Guțul a declarat presei ruse că va demara procedura de separare a regiunii de Republica Moldova, dacă Guvernul de la Chișinău va decide să se unească cu România. „Kremlinul încearcă să folosească actorii pro-ruși din Republica Moldova pentru a împiedica aderarea la blocul comunitar”, afirmă experții Institutului pentru Studiul Războiului. Reprezentanții puterii de la Chișinău nu au comentat recenta vizită a Evgheniei Guțul la Moscova.

Presa rusă scrie că acordul privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” a fost semnat de către Evghenia Guțul și șeful Adunării populare de la Comrat, Dmitrii Constantinov, cu președintele băncii ”Promsviazbank”, Piotr Fradkov.

Într-un interviu pentru presa rusă, Guțul a declarat că în Republica Moldova există partide care promovează ideea de lichidare a „statului moldovenesc” și a amenințat că va demara imediat procedura de separare a Găgăuziei de Republica Moldova, dacă Guvernul de la Chișinău va decide să se unească cu România.

Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că interviul cu Evghenia Guțul are un scop bine definit.

CONSTATĂRILE INSTITUTULUI PENTRU STUDIUL RĂZBOIULUI: "Interviul acordat de Evghenia Guțul pe 8 aprilie are probabil drept scop stabilirea condițiilor pentru a justifica în fața vorbitorilor de limbă rusă și a publicului pro-rus din Găgăuzia, din stânga Nistrului și din alte zone pro-ruse din Europa și Asia Centrală, precum și din Rusia însăși o potențială viitoare agresiune rusă împotriva Republicii Moldova."

Declarațiile Evgheniei Guțul făcute la Moscova ar face parte dintr-o serie de eforturi recente ale Kremlinului de a pune la îndoială suveranitatea guvernelor europene, spune expertul comunității WatchDog, Valeriu Pașa.

VALERIU PAȘA, președintele Comunității WatchDog: "Din punctul meu de vedere, Evghenia Guțul este adevărata miză a Federației Ruse și ea rămâne controlată de Ilan Șor, dar anume în ea au decis ei să investească tot suportul și este promovată la greu și de presa din Federația Rusă. Ea spre deosebire de acel Dodon sau Voronin se întâlnește cu Putin, cu funcționari de top din Administrația Prezidențială rusă, cu conducerea Dumei de Stat și niciun politician de la Chișinău nu a avut în ultimii ani întâlniri la acest nivel. Să nu uităm că ea este figurantă în mai multe dosare privind finanțarea ilegală al Partidului Șor dar nu este de mirare Federația Rusă n-are nicio problemă să mizeze pe politicieni cu probleme penale, mai curând din ăștia și caută."

La Moscova, Evghenia Guțul a semnat un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în autonomia găgăuză, fapt ce îi va permite, cităm, „să depășească blocajul economic impus de Chișinău și să aducă fonduri pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice”. Am încheiat citatul.

Evghenia Guțul a fost în Rusia și în perioada 1-8 martie. Ea s-a întâlnit atunci cu președintele Vladimir Putin, la un festival tineretului, desfășurat în orașul Soci. Guțul a declarat presei moscovite că s-a plâns liderului de la Kremlin de atitudinea autorităților de la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!