Curtea de Apel Chișinău a admis astăzi recursul depus de către fondatorul Jurnal TV, Val Butnaru
Social 21 februarie 2023, 17:40 | 567

Curtea de Apel Chișinău a admis astăzi recursul depus de către fondatorul Jurnal TV, Val Butnaru, realizator al emisiunii ”Vânturile, Valurile”, sancționat în iulie trecut de Judecătoria Chișinău. Atunci, instanța l-a lipsit de dreptul de a practica activități în TV și radio pe o durată de șase luni. Magistrații au decisă că dosarul va fi trimis pentru rejudecare la aceeași instanță, dar la un alt complet de judecători.

Toate argumentele recursului cu probe noi, prezentate instanței, demonstrează nevinovăția lui Val Butnaru și decizia Curții de Apel nu este una surprinzătoare, afirmă juristul Jurnal TV, Dumitru Pavel.

DUMITRU PAVEL, juristul Jurnal TV: "Cu regret, Curtea de Apel nu și-a exercitat pe deplin atribuțiile procesuale de a constata și nulitatea procesului verbal și să pună punct acelui proces contravențional rușinos, pornit de autoritățile noastre împotriva lui Val Butnaru. Dar sperăm că în cadrul rejudecării cauzei, instanța va lua în calcul argumentele aduse de noi, dat fiind faptul că la prima judecare în fond a cauzei am fost ignorați. Considerăm în continuare că Val Butnaru nu este vinovat de săvârșirea niciunei fapte. Faptele imputate lui sunt inexistente, procedura de constatare a cestei contravenții a fost una vădit ilegală."

În luna ianuarie trecut, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că Jurnal TV ”a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Vitalie Grabovschi, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”.

Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, iar numele lui a fost menționat de Jurnal TV într-o investigație jurnalistică bazata pe scurgeri de informații din dosare penale și disciplinare instrumentate de autorități în privința unor polițiști. Invocând încălcarea articolului 70 al Codului Contravențional, polițistul a recomandat instanței lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an.

Pe 26 iulie trecut, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a sancționat peVal Butnaru, realizatorul emisiunii ”Vânturile, Valurile”, cu patru mii 500 de lei și l-a lipsit de dreptul de a practica activități în TV și radio pe o durată de șase luni, pentru o pretinsă faptă de calomnie. Drept reacție, mai mulți jurnaliști și politicieni au cerut excluderea din legislație a răspunderii contravenționale pentru calomnie a exponenților presei și și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu actele judecătorești pronunțate.

Opinia ta contează. Comentează!