Vadim Ceban spune că actualul tarif de 10,26 lei pentru un metru cub ar trebui menținut în următoarele 14 luni
Economic 10 noiembrie 2021, 17:21 | 805

MoldovaGaz insistă ca tariful majorat marți de ANRE până la 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub să fie menținut cel puțin un an. Asta în condițiile în care ieri autoritatea de reglementare ne asigura că tariful majorat de 2,4 ori este unul provizoriu și va fi valabil doar până la sfârșitul acestei luni. Președintele MoldovagGaz, Vadim Ceban, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că prețul trebuie menținut chiar dacă, la bursele internaționale, cotația gazelor v-a scădea.

În debutul conferinței de presă Vadim Ceban a prezentat un infografic din care se vede că prețul de achiziție al gazelor naturale de la Gazprom a crescut în primul trimestru al acestui an - cu mult înainte de criza energetică din această toamnă. Astfel, în devierile tarifare calculate de MoldovaGaz au fost incluse și cheltuielile mai mari la gazul importat încă în lunile de primăvară-vară. L-am rugat pe Vadim Ceban să comenteze analiza unor experți economici care spun că doar din cauza noii formule de calcul, aprobată de MoldovaGaz în luna ianuarie a acestui an, Republica Moldova a suportat cheltuieli suplimentare de peste 100 de milioane de dolari în primele două trimestre ale anului.

Vadim Ceban a mai spus că tariful calculat ce MoldovaGaz, de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub, este un preț cu viziune pe termen lung și acesta nu ar trebui schimbat în următoarele 14 luni. Asta chiar dacă doar de la începutul acestei săptămâni cotațiile gazului pe piața europeană au scăzut deja cu 15%, urmare a suplinirii livrărilor de la Gazprom către UE, iar MoldovaGaz spune că va face optimizări ample în cadrul companiei și că doar la capitolul cheltuieli salariale va economisi aproximativ 15%.

Cât despre publicarea formulei de calcul și a contractului cu Gazprom, despre care autoritățile spun că reprezintă secret comercial pe care doar MoldovaGaz ar putea să-l scoată la lumină, Ceban spune că nu consideră necesar ca societatea să vadă aceste documente.

Întrebat ce va face MoldovaGaz în cazul în care unii consumatori efectiv nu vor avea bani să-și achite noile facturi la gaze, Ceban a răspuns că MoldovaGaz nu-i va deconecta de la rețea pe consumatorii protejați de lege, mai ales în perioada iernii.

Opinia ta contează. Comentează!