Chișinăul reiterează că „alegerile” din regiunea transnistreană reprezintă o sfidare la adresa suveranității
Politic 8 decembrie 2021, 20:33 | 854

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a emis o declarație în legătură cu organizarea așa-numitului scrutin din regiunea transnistreană, în timpul căruia urmează să fie ales șeful administrației separatiste de la Tiraspol. Chișinăul reiterează că astfel de „alegeri” nu pot fi recunoscute și reprezintă o sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a statului.

Pretinsele alegeri „prezidențiale” sunt planificate, în regiunea controlată de regimul separatist, pentru duminică, 12 decembrie. În contest, Biroul Politici de Reintegrare precizează că acest exercițiu se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova.

DECLARAȚIA BIROULUI POLITICI DE REINTEGRARE: "Astfel de „alegeri” nu pot fi recunoscute și sunt considerate nule din punct de vedere juridic. Asemenea exercițiu „electoral” se desfășoară în condiții de nerespectare a standardelor democratice internaționale, de suprimare sistemică a libertății de exprimare și a pluralismului de opinii, precum și în prezența unei cenzuri informaționale dure în regiune și altor încălcări ale drepturilor omului."

Biroul Politici de Reintegrare a îndemnat partenerii internaţionali să se abţină de la declaraţii, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acţiuni şi contacte cu exponenţii regimului ilegal de la Tiraspol, pentru a exclude orice legitimizare a aşa-numitelor „alegeri”.

DECLARAȚIA BIROULUI POLITICI DE REINTEGRARE: "Asemenea acţiuni vor fi considerate drept sfidare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi ar putea avea un impact contraproductiv asupra procesului de reglementare transnistreană."

Primele aşa-zise „alegeri prezidenţiale” în regiunea transnistreană au avut loc pe 1 decembrie 1991, câştigător fiind declarat Igor Smirnov. Cetățeanul rus Igor Smirnov şi-a reconfirmat mandatul de lider separatist de trei ori, deţinând funcţia timp de 20 de ani, până la finele anului 2011, când a fost înlocuit de Evgheni Şevciuk. Actualul șef al grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a câştigat alegerile din decembrie 2016 şi candidează acum pentru un nou mandat.

Opinia ta contează. Comentează!