Image-Description
Instalarea noului Guvern, condus de Ion Chicu, fost APROBATĂ în Parlament
Politic 14 noiembrie 2019, 10:39 | 8878

UPDATE 13:29 Parlamentul a aprobat, cu voturile a 62 de deputați din fracțiunile PSRM și PDM, instalarea noului Guvern, care va fi condus de Ion Chicu, consilier al președintelui Igor Dodon și fost ministru al Finanțelor în Cabinetul lui Pavel Filip.

Lista membrilor Guvernului îi cuprinde pe:

Ion Chicu – prim-ministru; Sergiu Pușcuță – viceprim-ministru, ministru al finanțelor; Alexandru Flenchea – viceprim-ministru pentru reintegrare; Anatol Usatîi – ministru al economiei și infrastructurii; Pavel Voicu – ministru al afacerilor interne; Fadei Nagacevschi – ministru al justiției; Aureliu Ciocoi – ministru al afacerilor externe și integrării europene¸ Victor Gaiciuc – ministru al apărării; Corneliu Popovici – ministru al educației, culturii și cercetării; Viorica Dumbrăveanu – ministru al sănătății, muncii și protecției sociale; Ion Perju – ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.

Cu puțin timp înainte. depuatații blocului ACUM au părăsit sala de ședințe a Parlamentului, acuzând formarea unei coaliții camuflate dintre PDM și PSRM.

„Încercarea de a ambala acest Guvern în haină democrată nu ține. Avem un guvern PD-PSRM. Va fi un guvern al reînvierii schemelor, pentru că un motiv din care Guvernul Sandu a picat a fost oprirea schemelor. Vom avea un guvern izolat. Va mătura calea pentru Dodon la prezidențiale”, a declarat în acest context deputatul PAS, Igor Grosu.

UPDATE 13.09 Partidul Democrat îi va acorda vot de încredere Guvernului Chicu, a anunțat liderul formațiunii, Pavel Filip. El a acuzat blocul ACUM că nu a răspuns la invitația de a forma o coaliție cu PDM și afirmă că partidul său este singura forță care ar putea menține stabilitatea politică.

„Dragoste cu de-a sila nu poate fi. Am lansat multe invitații la dialog către Blocul ACUM, dar orgoliul și rânza moldovenilor e mare. Nici măcar n-au putut spune că-și doresc să rămână la guvernare. Acest piedestal de orgoliu de pe care nu vor să coboare s-ar putea transforma în piatră funerară. Majoritatea celor propuși în noul guvern sunt foști colegi. După ce ACUM a capitulat atât de rapid, PD e unica forță care poate balansa această situație. Decizia de astăzi este una riscantă, dar necesară. Vom vota astăzi acest Guvern și timpul va arăta dacă am luat decizia corectă”, a spus Filip.

UPDATE 13:00 Alexandru Slusari a anunțat că fracțiunea Platformei DA nu va susține un „guvern plahocrat de origine dodonistă”.

„Unde a fost Ion Chicu în iunie 2019? Vă spun eu unde, la ministerul finanțelor unui Guvern calificat drept uzurpator. Grabă nemaipomenită, mai mare decât a fost cu Guvernul Filip. Așa o grabă că nici nu a reușit doamna prim-ministru să scrie cerere. Poate se tem de proteste, poate se tem că se vor răzgândi socialiștii, poate se tem că Plahotniuc va cere mai mult. Dracu știe de ce. Vorbesc de dracu, pentru că Dumnezeu n-are nimic cu această combinație mârșavă. Mulți mă întreabă al cui e Guvernul. Nu e nici al PSRM, nici al PD. E un guvern al lui Dodon, coordonat cu Plahotniuc. Urmăriți în viitorul apropiat acțiunile Procuraturii. PSRM e o jucărică pentru Dodon. Toate acestea se vor termina trist pentru el, pentru partid și pentru țară. Știu că mulți socialiști vor ridica azi mâna rușinați. Desigur că Platforma DA, cred că întreg Blocul ACUM, nu va susține un guvern plahocrat de origine dodonistă”, a declarat Alexandru Slusari.

UPDATE 11:58 Parlamentul și-a reluat ședința în plen, pentru a examna programul de guvernare propus de premierul desemnat, Ion Chicu. Acesta a declart în raportul său că viitorul Guvern ar urma să-și limiteze mandatul până la alegerile prezidențiale din 2020, „considerând statul de Guvern minoritar”.

Ion Chicu a motivat graba cu care a creat noua componență a Guvernului și propunerea spre aprobare Parlamentului, prin faptul că țara se află în criză politică și în prag de iarnă. „Criza politică declanaștă cu câteva zile în urmă poate avea repercursiuni extrem grave în toate domeniile social-economice ale țării. De aceea, orice zi de prelungire a acestei crize va agrava și mai mult situația țării, în prag de iarnă”, a declarat Chicu.

Mai devreme. la propunerea Zinaidei Greceanîi, deputații au luat o pauză în timpul careia premierul desemnat se va întîlni cu toate fracțiunile din Parlament.

UPDATE 11:11 Lista viitorilor miniștri a fost făcută publică de deputatul blocului ACUM Sergiu Litvinenco.

Astfel, în noul Cabinet de Miniștri ar urma să intre șase actuali consilieri ai președintelui Igor Dodon. Aceștia sunt, pe lângă Ion Chicu, Aureliu Ciocoi, Victor Gaiciuc, Corneliu Popovici, Viorica Dumbrăveanu și Ion Perju.

Lista miniștrilor Guvernului Chicu

Amintim că ieri, 13 noiembrie, președintele Igor Dodon l-a propus pe consilierul său, fost ministru al Finanțelor în Guvernul PDM, Ion Chicu, pentru funcția de premier al unui nou Guvern.

S-a întâmplat la doar o zi după ce Guvernul Maia Sandu a fost demis, în urma unei moțiuni de cenzură iniiată de PSRM și susținută de PDM.

Blocul ACUM îl acuză pe Dodon că a înlăturat Guvernul Sandu pentru a-și asigura controlul asupra tuturo insitituțiilor importante ale statului.

Totodată, fracțiunea PDM a anunțat că va vota pentru un nou candidat la funcția de premier propus de Dodon.

Opinia ta contează. Comentează!