Evghenia Guțul, în vizorul procurorilor
Justiţie 5 septembrie 2023, 19:36 | 4212

Bașcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, este învinuită de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. Procuratura de la Comrat a deschis un dosar contravențional pe numele acesteia, în urma unei plângeri depuse de doi activiști civici. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Violina Moraru.

VIOLINA MORARU, purtător de cuvânt al Procuraturii Generale: "În baza plângerii a doi activiști civici, de către Procuratura UTA Găgăuzia, în data de 5 septembrie 2023, a fost intentată o cauză contravențională conform elementelor constitutive ale contravenției de exces de putere sau depășire a atribuțiilor de serviciu."

Pe marginea acestui caz, procurorii urmează să desfășoare investigații și audieri.

VIOLINA MORARU, purtător de cuvânt al Procuraturii Generale: "În acest moment, nu există nicio persoană cu statut de contravenient în cauza nominalizată. Procuratura urmează să audieze reprezentantul părții vătămate și să întreprindă toate acțiunile necesare pentru elucidarea circumstanțelor relevante și stabilirea adevărului."

Potrivit unui document al Procuraturii de la Comrat, ajuns în spațiul public, Evghenia Guțul ar fi acuzată că și-a transmis competențele către fugarul Ilan Șor, al cărui partid omonim a fost scos în afara legii. De notat că potrivit prevederilor Codului contravențional, „excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu” se sancţionează cu amendă de la 1500 la 4500 de lei, cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie pe un termen de la trei luni la un an.

Evghenia Guțul a fost învestită pe 19 iulie în funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, după alegerile locale din regiune care au avut loc pe 14 mai. Ea a fost candidatul Partidului Șor, declarat neconstituțional. Pe 22 mai curent, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din autonomie, în timp ce polițiștii au inițiat un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor de către oamenii lui Ilan Șor în favoarea Evgheniei Guțul. În prezent, dosarul se află la etapa de urmărire penală.

Opinia ta contează. Comentează!