Judecătoarea Domnica Manole a fost aleasă, din nou, în funcția de președinte al Curții Constituționale
Justiţie 10 noiembrie 2023, 19:53 | 876

Rocadă la Curtea Constituțională. Judecătoarea Domnica Manole revine la șefia Înaltei Curți. Ea a fost aleasă de colegii săi magistrați cu majoritate de voturi. Se întâmplă după ce ieri judecătorul Nicolae Roșca și-a dat demisia din funcția de președinte al Curții.

În documentul publicat pe pagina oficială a Curții Constituționale se arată că în hotărârea privind alegerea Domnicăi Manole în funcția de președinte este definitivă și intră în vigoare la data adoptării. Manole a fost aleasă, cu majoritate de voturi, la șefia Curții după ce, în ajun, judecătorul Nicolae Roșca, care a fost la cârma instituției din 25 aprilie curent, și-a dat demisia. Anunțul a fost publicat joi seara pe site-ul Curții, fără a fi comunicate detalii. Manole a declarat presei că Roșca a invocat motive personale și că judecătorii au fost „luați prin surprindere de această decizie”. Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce Înalta Curte a declarat neconstituțional articolul în baza căruia fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost evaluat și demis.

Conform legii, președintele Curții Constituționale se alege pe un mandat de trei ani. Actuala componență a fost numită în vara anului 2019. Un post de judecător constituțional, din cele șase, a rămas vacant după moartea magistratului Eduard Ababii. Recent, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat concurs pentru suplinirea acestei funcții.

Domnica Manole a fost președinte al Curții Constituționale din 2020 până în 2023. Ea i-a luat locul lui Vladimir Țurcan, care a fost revocat din funcție de colegii judecători după ce președintele de atunci, Igor Dodon, a povestit într-o emisiune că a discutat cu el o decizie a Curții.

Opinia ta contează. Comentează!