Zeci de mii de militanţi pro-europeni au manifestat duminică la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a cere demisia guvernului
Externe 4 iulie 2022, 17:17 | 314

Zeci de mii de militanţi pro-europeni au manifestat din nou duminică la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a cere demisia guvernului, acuzat că nu a reuşit să obţină statutul de candidat la Uniunea Europeană, comentează AFP.

Peste 35.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa parlamentului georgian, blocând circulaţia pe principala arteră din capitală şi fluturând drapeluri europene şi georgiene, precum şi pancarte, pe care scria "Noi suntem Europa". Toate formaţiunile de opoziţie şi mai multe organizaţii pro-europene au lansat apeluri la manifestaţii pentru a creşte presiunea asupra partidului de guvernământ, Visul Georgian, acuzat de derivă autoritară şi de deteriorarea relaţiilor cu Bruxellesul. Potrivit opoziției, ”un nou guvern trebuie să realizeze reformele cerute de Uniunea Europeană şi care ne vor aduce automat statutul de candidat la aderare", scrie AFP.

Pe 23 iunie, liderii europeni au declarat că sunt "gata să acorde statutul de candidat" Georgiei, dar numai după punerea în practică a unor reforme importante. Această decizie a fost urmată de manifestaţii împotriva Visului Georgian, în cursul cărora s-a cerut ca Bidzina Ivanişvili - considerat omul-forte al ţării, chiar dacă nu mai are o funcţie politică oficială - să renunţe la putere.

Georgia, aflată la Marea Neagră, a solicitat aderarea la Uniunea Europeană în acelaşi timp cu Ucraina şi Republica Moldova, alte două foste state sovietice, la câteva zile după ce Rusia a atacat Ucraina, pe 24 februarie. Bruxellesul cere Tbilisiului reforme pentru a consolida justiţia, libertatea presei, sistemul electoral şi lupta împotriva oligarhilor, într-o ţara zguduită regulat de crize politice.

Premierul Irakli Garibaşvili, din partidul Visul Georgian, a asigurat că guvernul său este "mobilizat" să îndeplinească aceste reforme şi să obţină statutul de candidat "cât mai curând posibil".

Georgia urmăreşte de ani de zile să adere la Uniunea Europeană şi NATO. Pe fondul acestor ambiţii, un război de scurtă durată a avut loc în 2008 cu Rusia, care a recunoscut imediat independenţa a două teritorii georgiene separatiste, reamintește Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE