IPRE: Există riscul ca starea de urgență să fie declarată neconstituțională din mai multe motive
Politic 8 aprilie 2021, 19:50 | 4831

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a recunoscut că starea de urgență propusă de guvern a fost folosită în scopuri politice. Există premise pentru ca decizia să fie declarată neconstituțională, afirmă experții de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Potrivit acestora, Parlamentul a declarat starea de urgență fără a respecta cerințele de procedură, dar și competențele reduse pe care le are un guvern în demisie.

În analiza experților de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Parlamentul nu a respectat articolul 54 din Constituție, dar și prevederile legale, care ce țin de claritatea normelor.

ANALIZA IPRE: "Hotărârea Parlamentului privind starea de urgență nu conține prevederile minime impuse de legislație, în special măsurile concrete care se propun a fi întreprinse pe perioada stării de urgență. Nu este justificată perioada stării de urgență cu starea de fapt și măsurile ce sunt propuse pentru a fi întreprinse, CSE obținând o marjă largă de discreție în întreprinderea acțiunilor necesare."

Între timp, premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat în cadrul unui interviu că instituirea stării de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile este nejustificată. ”Se putea de instituit, iniţial, stare de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile şi, ulterior, în funcţie de evoluţia epidemică, să se decidă dacă se prelungeşte sau nu. Pot să recunosc că recomandarea cu care a venit Guvernul în faţa Parlamentului a fost folosită în scopuri politice”, a spus Ciocoi. De altfel, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune că dacă Maia Sandu îl va desemna pe Vladimir Golovatiuc drept candidat al majorității PSRM-Șor pentru funcția de premier, Parlamentul va anula imediat decizia privind instituirea stării de urgență.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Trebuie să fie învestit un guvern plenipotențiar. Dacă vom reuși să învestim un guvern și șefa statului va înțelege că trebuie să se întoarcă în câmpul constituțional sau Curtea Constituțională o va obliga să o facă, atunci Parlamentul va anula în aceeași zi starea de urgență."

Igor Dodon a mai declarat că dacă Vladimir Golovatiuc sau un alt candidat al majorității parlamentare va fi învestit în funcția premier, atunci alegeri anticipate nu vor avea loc, iar următorul scrutin parlamentar se va desfășura în anul 2023.

Opinia ta contează. Comentează!