Potrivit prognozei BNM, în anul curent se vor scumpi produsele alimentare, carburanții și gazul natural
Economic 5 februarie 2021, 16:40

După un an pandemic, în care inflația nu avea cum să crească, în 2021 ne așteaptă scumpiri. Se vor majora mai ales prețurile pentru produsele alimentare, cele petroliere și gazul natural. Prognozele au fost făcute de guvernatorul Băncii Națioanale a Moldovei, Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM spune că, din luna septembrie a unului trecut până în decembrie 2020, prețurile practic nu au crescut în Republica Moldova, nivelul inflației fiind aproape ”zero”. Totuși, Armașu atenționează că acest fenomen este unul temporar, determinat mai ales de restricțiile sanitare și scăderea consumului.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: "Rata anuală a inflației va avea în continuare o descreștere nesemnificativă în trimestrul unu 2021, iar începând cu trimestrul următor va manifesta tendințe de creștere până la finele orizontului de prognoză."

Mai exact, inflația de bază ar urma să constituie 3,4% în 2021 și 5,4% în 2022. Prețul produselor alimentare ar urma să se majoreze cu 2,1% în anul curent și cu 5,8% în anul viitor. Octavian Armașu a mai remarcat că, potrivit prognozelor externe, prețul petrolului pe piața internațională ar urma să se majoreze cu 23% în anul 2021, iar prețul gazului natural ar putea crește cu aproape 15 la sută. În aceste condiții, carburanții se vor scumpi și în Republica Moldova.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: "Ritmul anual al prețului la combustibil va marca o volatilitate sporită. Efectul de prăbușire a prețurilor la petrol din primăvara anului 2020 va fi consumat și, începând cu trimetrul doi 2021, ritmul de creștere a prețurilor la combustibil va reveni pe palier pozitiv."

Potrivit guvernatorului, în a doua jumtate a anului 2020, Banca Națională a intervenit pe piața valutară pentru a nu permite aprecierea excesivă a leului moldovenesc. Astfel, BNM a procurat de pe piața internă 106 milioane de dolari în trimetrul trei și 140 de milioane în trimestrul patru. În aceste condiții, rezervele valutare ale BNM au ajuns la valoarea record de 3 miliarde 783 de milioane de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE