Nanosatelitul TUMnanoSAT, elaborat, construit și dezvoltat de UTM, a fost lansat vineri, 12 august, pe orbită
IT şi Ştiinţă 12 august 2022, 20:38 | 2382

Nanosatelitul numit TUMnanoSAT a fost lansat pe orbită! S-a întâmplat cu ajutorul astronauților de la Stația Spațială Internațională. Evenimentul este o premieră pentru Republica Moldova, precum și o experiență spațială de rezonanță pentru comunitatea internațională.

În perioada iunie-august 2021, satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor Agenției de Explorare Aerospațiale din Japonia și NASA. Ulterior, în luna martie curent, a fost transportat în Japonia, unde a fost inclus în capsula de lansare. Apoi, în aprilie, aparatul a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2.

Pe 15 iulie curent, satelitul a fost lansat în spațiu, fiind transportat la Stația Spațială Internațională cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX. Astronauții de la Stația Spațială Internațională au reușit să-l lanseze pe orbită. Evenimentul este o premieră pentru Republica Moldova, precum și o experiență spațială de rezonanță pentru comunitatea internațională.

NIKLAS HEDMAN, director, Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu: "Dedicația voastră și munca asiduă au transformat un vis în realitate. Suntem mândri de realizarea voastră."

VIOREL BOSTAN, rectorul UTM: "Astăzi cu mândrie putem spune că UTM știe să construiască sateliți. Acesta e doar primul. Acum lucrăm la a doua versiune. Vreau să invit alături de mine toată echipa care a participat la elaborarea satelitului TUMnanoSAT."

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional.

Universitatea Tehnică a Moldovei a fost selectată de Agenția Aerospațială a Japoniei și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spațiu a nanosatelitului.

Opinia ta contează. Comentează!