Plafonarea taxelor locale, votată de PSRM-Șor, a fost declarată neconstituțională la sesizarea Platformei DA
Economic 14 septembrie 2021, 17:44 | 1349

Curtea Constituțională a anulat astăzi plafonarea taxelor locale, măsură introdusă de guvernul Chicu în politica fiscală pentru anul curent și aprobată de fosta majoritate PSRM-Șor în luna decembrie 2020. Decizia Curții vine după ce mai mulți experți economici și primari au atenționat anterior că reducerea veniturilor, prin plafonarea taxelor locale, va submina autonomia locală și va crește dependența de autoritățile centrale.

Curtea Constituțională a fost sesizată în privința plafonării taxelor locale la 26 decembrie 2020 de către fostul deputat al Platformei DA, Dinu Plângău. Sesizarea viza modificările operate de fosta majoritate parlamentară PSRM-Șor la 16 decembrie 2020, aproape de miezul nopții, la Legea privind excluderea și plafonarea taxelor locale. Dinu Plângău a argumentat că această modificare ar diminua considerabil independența financiară a autorităților locale. În plus, proiectul de lege nu fusese consultat cu reprezentanții autorităților locale și nu era în concordanță cu prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale.

DOMNICA MANOLE: "Carta Europeană a Autonomiei Locale prevede că, în cadrul politicii economice naționale, autoritățile admnistrației publice locale au dreptul la resurse proprii suficiente de care pot dispune în mod liber, în exercitarea atribuțiilor de putere. Mai mult, cel puțin o parte din resursele financiare ale colectivităților locale trebuie să provină din impozite și taxe locale."

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Opinia ta contează. Comentează!