Parlamentul vrea să instituie moratoriu pentru șase luni asupra construcției benzinăriilor
Economic 24 decembrie 2021, 19:31 | 836

Parlamentul vrea să instituie moratoriu pentru șase luni asupra construcției stațiilor PECO. Un document în acest sens a fost votat astăzi în prima lectură. Potrivit autorilor inițiativei legislative, măsura are drept scop creșterea concurenței și eficienței pe piața produselor petroliere.

Documentul modifică Legea privind piața produselor petroliere, Codul fiscal și Codul contravențional. De asemenea, a fost anulată taxa fixă pentru eliberarea licenței la importul și comercializarea angro a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat. Printr-o altă măsură, au fost impuse restricții la revânzarea angro a produselor petroliere și a fost majorată cota accizelor la importul produselor petroliere. De asemenea, a fost majorat cuantumul sancțiunilor pentru încălcarea normelor de desfășurare a activității în domeniul petrolier.

PETRU BURDUJA, deputat BCS: "Acest lucru va duce la micșorarea prețurilor sau nu?"

RADU MARIAN, deputat PAS: "Vă dați seama că eu nu am cum să știu care o să fie prețul la brend peste patru sau cinci luni. Dacă cineva știa asta era milionar peste noapte. O mare parte din preț este influențat de ce se întâmplă la nivel internațional."

VASILE GRĂDINARU, deputat BCS: "Eu cred că noi suntem unica țară din lume, unde pe un kilometru pe traseul Leușeni avem 6-7 benzinării. Eu cred că suntem unica țară din lume unde la Sculeanca în parc este construită stație PECO și pe bulevardul Dacia, la câțiva metri de casă, este stație PECO."

VASILE ȘOIMARU, deputat PAS: "Până la Orhei eu le-am numărat. De la fabrica Bucuria, din Chișinău până la magazinul Bucuria din Orhei sunt 60 de stații PECO. Sunt 45 de km. E de groază, nu mai am ce comenta."

Proiectul urmează a fi fi votat în lectura a doua.

Opinia ta contează. Comentează!