Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat și demis Alexandr Stoianoglo
Justiţie 9 noiembrie 2023, 20:04 | 986

Alexandr Stoianoglo ar putea să revină în funcție. Înalta Curte a declarat astăzi drept neconstituțional articolul, în baza căruia a fost evaluat fostul procuror general.

Curtea Constituțională a stabilit că prevederile, care acordau Consiliului Superior al Procurorilor competența de a stabili criteriile de evaluare a procurorului general, în baza căreia urmează a fi luată decizia de promovare sau demitere, sunt excesive. Magistrații Înaltei Curți susțin că prevederile respective contravin recomandărilor Comisiei de la Veneția. Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general în 2021, fiind cercetat penal pentru corupere pasivă, abuz de serviciu și fals în declarații.

SERGHEI ȚURCAN, judecător constituțional: 'Curtea a avut ca punct de reper recomandările Comisiei de la Veneția, care a menționat că, acordarea unei puteri nelimitate Consiliului Superior al Procurorilor de a stabili condițiile substanțiale în care procurorul general poate fi demis reprezintă o abordare extrem de contestabilă, din punct de vedere al preeminenței dreptului."

Avocatul lui Alexandr Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, a declarat că în conformitate cu decizia Curții Constituționale, clientul său ar putea reveni în funcția de procuror general.

IURIE MĂRGINEANU, avocat: "Este o portiță care ar putea deschide niște căi. Acum rămâne să ne judecăm cu evaluarea și hotărârea CSP de acceptare a acestei evaluări. Ulterior, ne vom judeca cu decretul președintelui."

Solicitat să comenteze acest subiect, expertul în drept constituțional, profesorul Alexandru Arseni ne-a declarat că Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general contrar legii.

ALEXANDRU ARSENI, expert în drept constituțional: "Noi suntem în cadrul relațiilor dintre oameni, reglementate normativ, iar Curtea Constituțională este legea supremă a poporului, care stabilește reguli obligatorii pentru toți. Orice mișcare, chiar și de la șeful statului, care vine contrar voinței suverane a poporului este ilegală."

În luna mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus instituției prezidențiale să-l elibereze pe Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, după ce comisia, care i-a apreciat activitatea, a calificat-o drept nesatisfăcătoare. Președintele Maia Sandu a semnat decretul de eliberare a lui Stoianoglo în septembrie curent.

Între timp, Alexandr Stoianoglo a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în una din două reclamații. Mai exact, CEDO a constatat încălcarea dreptului de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.

Opinia ta contează. Comentează!