În ciuda ”deficitului” de motorină pe piață, ANRE susține că, recent, au fost introduse în țară cantități mari de motorină
Economic 23 iulie 2021, 19:21 | 2005

ANRE acuză petroliștii de crearea unei crize artificiale de carburanți. Autoritatea de reglementare susține că în țară au fost introduse cantități semnificative de motorină, dar companiile petroliere refuză să vândă acest tip de combustibil la stațiile de alimentare. ANRE a făcut aceste precizări după ce aseară și astăzi, în prima parte a zilei, cel puțin trei rețele de benzinării refuzau să vândă motorină.

În ultimele săptămâni, petroliștii au avertizat în câteva rânduri că ne-am putea confrunta cu o criză de combustibil din cauza noii metodologii de calcul, despre care ei spun că le generează pierderi. ANRE susține însă că asistăm la un sabotaj menit să destabilizeze economia. În contextul evoluțiilor de pe piața produselor petroliere și lipsa motorinei la unele benzinării, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică spune că monitorizează atent situația și comunică următoarele:

COMUNICATUL ANRE PRIVIND LIPSA MOTORINEI: "Agenția constată, din datele statistice oficiale, că în ultimele zile unii operatori au introdus pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești cantități semnificative de motorină, dar refuză să vândă acest tip de produs la stațiile de alimentare. Situația creată ține exclusiv de responsabilitatea acestora, instituțiile statului urmând să analizeze și să constate cauzele fenomenului respectiv, cu toate consecințele de rigoare."

ANRE precizează că, de la începutul acestei luni, până ieri, 22 iulie, pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin Portul Internațional Liber Giurgiulești, au fost introduse 11 mii 600 de tone de benzină și 32 de mii tone de motorină. Iar referitor la modificarea metodologiei de calculare a prețurilor și la pretențiile petroliștilor, ANRE condamnă ferm orice tentativă de exercitare a unor presiuni asupra deciziilor agenției de reglementare. De mai bine de 24 de ore, cel puțin trei mari rețele de benzinării din țară refuză să mai vândă motorină, afirmând că nu o mai au în stoc. Așa-zisa criză s-a menținut și astăzi, în prima parte a zilei. Respectivele companii petroliere nu au publicat nici ieri, nici azi, vreun comunicat oficial prin care și-ar explica refuzul de a vinde motorină.

Opinia ta contează. Comentează!