Prețul unui litru de motorină este de 17 lei și 55 de bani, cu șapte bani mai mult decât ieri
Economic 5 octombrie 2021, 17:43 | 1254

Motorina s-a scumpit cu încă șapte bani. Această creștere este dictată de noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, care este influențată de mărirea cotațiilor la petrol pe piața internațională, a firmă unii experți de la Chișinău.

ADELA ȘEVCIUC, reporter Jurnal TVDacă la începutul acestei toamne costul unui litru de motorină era puțin peste 16 lei, astăzi pe panourile benzinăriilor vedem că prețul este de 17 lei și 55 de bani. Asta înseamnă că doar într-o lună carburantul s-a scumpit cu mai bine de un leu. Haideți să vedem ce spun șoferii despre majorările constante ale prețului la motorină.

Potrivit experților economici, această creștere este dictată de noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, care la rândul său este influențată de mărirea cotațiilor la petrol pe piața internațională.

ROMAN CHIRCĂ, expert economic: "Avem în context internațional o tendință de lungă durată de creștere atât a petrolului cât și prețul pentru produsele petroliere și de asta avem această scumpire. Mie mi se pare că această metodologie este complet greșită și nu reflectă realitățile obiective în care companiile care comercializează carburanți achiziționează în stocuri pe o perioadă mai lungă și avem o situație de supraprofit pentru aceste companii. În tendința când vom avea o situație simetrică dar în descreștere metodologia îi va obliga în fiecare zi să micșoreze aceste prețuri ceea ce va duce la falimentul total al tuturor operatorilor de pe piața petrolieră."

Anterior, unul dintre directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Eugen Carpov, a declarat că recentele scumpirile nu au nicio legătură cu noile reglementări. Potrivit lui Carpov, dacă nu era aplicată plafonarea prețurilor, costul litrului la carburanți era și mai mare.

Opinia ta contează. Comentează!