Republica Moldova dispune de suficiente stocuri de gaze naturale pentru a trece peste toată perioada de iarnă, spun autoritățile
Economic 5 ianuarie 2023, 19:41 | 678

Republica Moldova dispune de suficiente stocuri de gaze naturale pentru a trece peste toată perioada de iarnă. Asigurările sunt date de ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, care precizează că, în afară de rezervele deja făcute, Energocom procură gaze pentru malul drept al Nistrului de pe piața internațională la un preț mai mic, față de prețul prevăzut în contractul cu Gazprom. Potrivit lui Spânu, gazele europene au ajuns acum să coste cu aproape 300 de dolari mai ieftin decât cele rusești.

Andrei Spânu a declarat la un post TV că malul drept al Nistrului dispune de stocuri suficiente de gaze pentru acest sezon de încălzire, chiar dacă cedează întregul volum oferit de Gazprom regiunii transnistrene.

DECLARAȚIA MINISTRULUI INFRASTRUCTURII: ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Avem suficiente rezerve ca să ieșim cu bine din această iarnă. În fiecare zi facem noi stocuri. Energocom cumpără de pe bursele internaționale. Prețul de la Gazprom pentru luna ianuarie este de 1230 de dolari, care este un preț mai mare decât cel, pe care-l achităm acum, cumpărând de pe bursele europene. Zilele astea am cumpărat cu aproximativ 900 de euro (950 de dolari)."

Potrivit ministrului, și în perioada următoare volumele de gaze din Rusia vor fi livrate regiunii transnistrene, care, în schimb, furnizează malului drept energie electrică, produsă de Centrala de la Cuciurgan, la un preț mai mic decât cel de pe bursele europene. Prețul de 73 de dolari per megawatt/oră, pe care-l achită Chișinăul, este cel mai mic preț posibil negociat cu Tiraspolul, a subliniat Andrei Spânu. El a spus că prioritatea autorităților este asigurarea cetățenilor cu energie electrică, iar formula agreată cu Centrala de la Cuciurgan a redus considerabil probabilitatea deconectărilor.

Prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița este parte a negocierilor cu pretinsele autorități de la Tiraspol, iar sistarea activității uzinei ar duce la pierderea locurilor de muncă pentru sute de angajați, a mai declarat Andrei Spânu.

Opinia ta contează. Comentează!