Directorul adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă i-a criticat pe oficialii locali
Social 20 februarie 2020, 19:56 | 1324

Critici dure la adresa autorităților de la Chișinău din partea unui oficial european. „Este inacceptabil faptul că după ce s-au aflat numele celor implicați în frauda bancară, ei să nu fie trași la răspundere și să se caute mereu pretexte pentru a nu investiga acest caz”. Declarația a fost făcută de către directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală al Serviciului European de Acțiune Externă, Luc Pierre Devigne, în cadrul vizitei sale în Republica Moldova. Ce a mai spus oficialul european și care este reacția reprezentanților Guvernului de la Chișinău, aflați în cele ce urmează.

Relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană este, în general, una de succes, dar se impun mai multe acțiuni în lupta contra corupției, a declarat Luc Pierre Devigne. El a subliniat că asistența financiară europeană va depinde de felul în care Chișinăul va respecta legile și standardele democratice. „Partenerii europeni vor acțiuni concrete în procesul de investigare a fraudei bancare, vor să vadă rezultate în lupta împotriva corupției și reforme în justiție”, a menționat oficialul.

Oficialul european a discutat cu autoritățile de la Chișinău despre prioritățile din viitorul apropiat.

Dacă lucrurile nu se vor schimba în bine în Republica Moldova, toate facilitățile acordate de Uniunea Europeană vor fi suspendate, a mai declarat oficialul.

Pe de altă parte, reprezentanții Guvernului de la Chișinău NU sunt de acord cu declarațiile făcute de către Luc Pierre Devigne. Potrivit lui Vitalie Dragancea, unul dintre consilierii premierului Ion Chicu, jaful din sistemul bancar este un subiect primordial și se iau toate măsurile pentru rezolvarea cazului.

Directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă din partea Uniunii Europene a mai declarat că își dorește că în Republica Moldova deciziile să fie luate transparent, cu implicarea opoziției, a societății civile și cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. Iar reformele în justiție trebuie realizate cu un consens din toate părțile, a mai spus Luc Pierre Devigne. În zilele următoare, oficialul european se va întâlni cu alți funcționari publici și politicieni de la noi. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie