Absolvenții liceelor vor putea studia trei specialități noi: Game Design, Animație și New Media, începând din toamnă
Social 30 iunie 2022, 20:19 | 1008

Absolvenții liceelor vor putea studia la trei specialități noi: Game Design, Animație și New Media, începând din toamnă. Profesorii care vor preda noile programe sunt specialiști consacrați, creatori ai unor brand-uri celebre. Tinerii vor alege noile meserii la Universitatea de Stat, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Universitatea Tehnică și la Universitatea Pedagogică.

La Universitatea de Stat, tinerii vor putea putea studia programarea de jocuri și producție multimedia.

IGOR ȘAROV, rector USM: "Este o revoluție în Republica Moldova, și la cele patru universități, pentru specialitățile care se deschid infrastructura corespunde tuturor rigorilor. Contractele vor fi aceleași ca și la celelalte facultăți de bază, nu va fi o diferență pentru noile specialități."

Programul „Animația 3D cu accent pe producția personajelor” va fi disponibil la Universitatea Pedagogică, iar ”Animația 2D cu accent pe producția desenelor animate” va fi putea studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Universitatea Tehnică va găzdui programul de conceptualizare a jocurilor.

VIOREL BOSTAN, rector UTM: "Pentru noi este o dezvoltare absolut naturală, mai ales că este o cerere pe piața forței de muncă, din partea agenților economici. În acest an de studii, deschidem o specialitate Game design, industria jocurilor, iarăși este o parte a industriilor creative, una cu venituri de miliarde de dolari la nivel global."

Profesorii care vor preda noile programe de studii sunt specialiști de pe piața de muncă, creatori ai unor brand-uri cunoscute în Moldova.

ALEXANDR LUKICHEV, expert internațional în Dezvoltarea Jocurilor: "La Mediacor ne străduim să atragem o comunitate profesională, ca aceasta să transmită experiența, să mențină programele de studiu, și să propună potențiali angajatori sau cel puțin să fie interesată de acele cadre, care vor fi instruite în universități."

Tinerii spun că sunt interesați de noile proiecte.

Specialitățile au fost lansate grație programului ”Profesiile Viitorului”, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Programul are drept scop creșterea competitivității industriilor cheie și îmbunătățirea integrării cu piețele occidentale. Pentru anul 2022, autoritățile au asigurat cu locuri bugetare peste șapte mii de studenți.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie