Actorul de teatru și film Valeriu Cazacu a fost condus astăzi pe ultimul drum
Cultură 23 iulie 2020, 20:50 | 4738

Îndrăgitul actor Valeriu Cazacu a fost înmormântat, în aceasta după-amiază, la Cimitirul Central de pe strada Armenească. La funeralii, lângă rudele artistului, au fost zeci de admiratori, prieteni și colegi de breaslă. ”A lăsat o pagină în istoria teatrului, scrisă cu demnitate și cu talent”, au mărturisit cei care l-au cunoscut pe Valeriu Cazacu în scenă sau pe platoul de filmare.

ION DIVIZA, secretar literar Teatrul Național ”Satiricus” din Chișinău: Vesel, iar în jurul lui era permanent numai bucurie, zâmbet, voie bună. La fel și în spectacolele, în care a jucat, s-a manifestat ca un actor care a creat o atmosferă în scenă, dar și a însuflețit actorii din echipă și spectatorii.

ALEXANDRU GRECU, director artistic al Teatrului Național ”Satiricus” din Chișinău: Valeriu totuși credea că nu este bolnav atât de grav și va reveni din nou în scenă, dar nu a fost să fie. Se duc actorii de care se sprijinea cultura din Republica Moldova, se duc titanii care o țineau în spate. Acest lucru este dureros și ar fi bine ca altă generație de titani să vină și să o sprijine, fiindcă Republica Moldova are nevoie de cultură și de teatru.

”A fost un etalon pentru alți actori și un om, cu care îți părea bine să lucrezi”, afirmă colegii de breaslă ai lui Valeriu Cazacu.

PETRU HADÂRCĂ, director general Teatrul ”Mihai Eminescu”: Cei care l-au cunoscut și l-au văzut, atât în scenă cât și fiind colegi de scenă, au văzut că era un partener jos pălăria. El a activat 23 de ani în Teatrul Național, a venit în 1977, iar mai apoi în anii 90 a fost fondatorul Teatrului Satiricus. A lăsat o pagină în istoria teatrală, care e scrisă cu demnitate și cu talent.

BORIS BECHET, actor de teatru și film: Vreau să vă spun că era un partener deosebit, orice actor își dorește asemenea parteneri, era foarte maleabil, un actor și un om foarte bun. Îmi pare rău că a plecat.

Valeriu Cazacu s-a stins marți, la vârsta de 72 de ani, fiind răpus de o boală grea. Unul dintre fondatorii Teatrului Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale”, Valeriu Cazacu a creat personaje memorabile în scena acestui teatru, dar și la teatrul Mihai Eminescu. A fost un actor solicitat și în cinema, jucând în peste 50 de filme turnate la studiourile „Mosfilm”, „Lenfilm”, „Moldova-film”, „Telefilm Chişinău”, „Buciumul-film”. A jucat în zeci de spectacole la TV şi la radio, a dublat peste 40 de roluri în filme. 

Opinia ta contează. Comentează!